14.11.2019 - 12:50
|
Actualització: 14.11.2019 - 16:33
Els observadors internacionals que van seguir cada sessió del judici contra el procés al Tribunal Suprem espanyol durant quatre mesos denuncien que el tribunal ha vulnerat uns quants drets fonamentals dels presos polítics. Concretament, s’ha vulnerat el principi de legalitat penal, el dret de la llibertat, la llibertat d’expressió, la llibertat ideològica, el dret de reunió pacífica, el lliure exercici de càrrec públic representatiu i el dret d’un procés degut i amb totes les garanties.
Així consta en aquest informe (PDF), fet públic avui, subscrit per una trentena d’organitzacions de defensa dels drets humans de tot el món i d’associacions de juristes aplegats en la iniciativa International Trial Watch. Conclouen que la sentència és ‘una resolució clarament ideològica amb pretensió de substituir la necessària solució política del conflicte que es viu a Catalunya’.
Els observadors diuen que, per a condemnar per sedició, el Tribunal Suprem ‘confon l’alçament [que requereix el delicte de sedició] i una reunió pacífica’, en dos moments concrets: la concentració de protesta del 20 de setembre i les votacions de l’1-O. No entenen per què, si la sentència considera que aquelles dues mobilitzacions eren uns alçaments, l’estat no va activar l’estat de setge o d’excepció, prevists per a situacions excepcionals i per a impedir aquests suposats alçaments. ‘La resposta és evident: perquè allò que passava no era pas un alçament sinó l’exercici del dret col·lectiu de reunió i de protesta’.
L’advocada Anaïs Franquesa, del col·lectiu Irídia, en parlava en la presentació de l’informe avui a Madrid:
“La aplicación del tipo penal de sedición no tiene en cuenta el ejercicio de derechos fundamentales de libertad de expresión, de reunión pacífica e ideológica. Al castigar penalmente la protesta pacífica se está criminalizando un derecho fundamental” @Anais_Franquesa pic.twitter.com/21D2RX6akc
— International Trial Watch (@InterTrialWatch) November 14, 2019
‘Crida l’atenció que en 500 pàgines de sentència no s’arribi a descriure què és un alçament’, ha dit Franquesa.
Vulneració del ‘principi de legalitat’
Belén de las Nieves Caballero, de l’Associació Lliure d’Advocades i Advocats espanyola, ha recordat que aquest judici no afecta ‘només els dirigents independentistes, sinó l’exercici dels drets de reunió pacífica i d’expressió’. Segons Caballero, ‘s’ha atacat un dels principis bàsics de qualsevol estat de dret, que és el principi de legalitat’, perquè ‘s’ha fet quadrar un delicte com el de sedició amb conductes que simplement exercien el dret de manifestació pacífica’. Això, ha dit, afecta qualsevol altre tipus de moviment.
‘Dubtes greus sobre la imparcialitat’ dels magistrats
El president d’Advocats Europeus Demòcrates (AED), Robert Sabata, ha denunciat que hi havia hagut ‘vulneracions molt clares’ sobre el dret de tenir un procés just, començant pel fet que el judici s’hauria d’haver fet a Catalunya perquè els fets no tenien cap efecte a la resta de l’estat. El tribunal, ha dit, va fer una interpretació expansiva de la seva competència i, a més, ha vulnerat el dret a la segona instància. ‘En el fons, els jutges no eren tercers, sinó part interessada’ i hi ha ‘dubtes greus sobre la seva imparcialitat’, ha sentenciat, abans de recordar també la pressió mediàtica i el fet que el president del Tribunal, Manuel Marchena, evités que es veiessin els vídeos que desmentien els testimonis de les acusacions, cosa que va provocar ‘indefensió material’.
A més, segons Sabata, no només hi havia com a acusació popular un partit feixista, sinó que hi va haver un tracte discriminatori dels testimonis de les defenses i els de les acusacions. ‘Els testimonis de les defenses van ser tallats de manera recurrent pel tribunals i se’ls demanava per la seva ascendència ideològica’.
Conculcació de tractats internacionals
Segons les conclusions de l’informe, l’estat ha vulnerat els tractats internacionals que ‘protegeixen el dret de tota persona a protestar, a organitzar protestes, a promoure-les i a parlar’. ‘En castigar penalment l’organització i promoció de protestes massives i pacífiques amb capacitat per pressionar les institucions, es criminalitza el dret de protesta i es viola el dret de reunió i de manifestació pacífiques.’
L’informe parla també de la situació de Carme Forcadell, condemnada per haver admès a tràmit proposicions i resolucions parlamentàries sense fiscalitzar el seu contingut ‘per preservar així la institució parlamentària d’un govern dels jutges i el lliure exercici del càrrec públic dels diputats i diputades’.
Judici irregular i detencions arbitràries
A més de les vulneracions dels drets de reunió i d’expressió, els observadors internacionals conclouen que es van vulnerar diversos drets vinculats a un procés judicial just. Són el dret de tenir un jutge predeterminat i a la doble instància, a un jutge imparcial, a la pràctica de la prova, a un tracte igual a les parts, i a la llibertat. Per això consideren que van ser ‘detencions arbitràries’ dels dirigents independentistes.