Nou rècord en les exportacions catalanes de béns el 2023

  • El creixement, en valor, del 6,1% contrasta amb les davallades registrades per l'estat espanyol (-1,4%) i la zona euro (-3,4%) · L’automoció, els béns d'equip, l’alimentació i els químics i farmacèutics són els productes més venuts a l'exterior

Jordi Goula
19.02.2024 - 20:00
Actualització: 19.02.2024 - 20:02
VilaWeb

Un any més, les exportacions catalanes han batut el seu rècord històric, en un entorn més complicat que mai, i han superat els 100.000 milions d’euros. “Les xifres mostren la capacitat de resiliència, dinamisme i adaptabilitat del teixit empresarial català, que ha estat capaç de superar un 2023 amb incerteses i dificultats a escala global”, ha comentat aquest matí el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió. De fet, el creixement de les exportacions a Catalunya durant el 2023, del 6,1%, ha estat superior al del conjunt del comerç exterior mundial, que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) situa en el 0,8%. I contrasta amb la caiguda que han tingut tant en el conjunt de l’estat espanyol (-1,4%) com en la zona euro (-3,4%).

Per sectors, destaca especialment el creixement de les vendes de Catalunya a l’exterior en el sector de l’automoció (+39,1%), els béns d’equip (+5,5%), l’alimentació (+4,3%) i els productes químics (3,8%). No hi ha cap sorpresa, atès que durant tot l’any ens hem anat fent ressò de la importància dels cotxes en les exportacions, un sector que anava amb una mica de retard en comparació amb la resta. I, per demarcacions, cal destacar que les vendes de Catalunya a l’exterior augmenten a tot arreu: a la de Barcelona (78.626,8 milions d’euros, +6,6%), a la de Tarragona (10.999,8 milions d’euros, +4,9%), a la de Girona (8.131,4 milions d’euros, +4,4%) i a la de Lleida (2.925,6 milions d’euros, +0,8%).

Allargant el punt de referència històric, el conseller ha recordat que, si s’analitza un període de temps més llarg, aquests darrers deu anys les exportacions catalanes han crescut de manera ininterrompuda, només amb l’excepció del 2020, a causa dels confinaments per la pandèmia. Així, durant aquesta darrera dècada, les vendes de Catalunya a l’exterior s’han incrementat d’un 70,8%. I ha afegit dues dades importants. Que les vendes de Catalunya a l’exterior encapçalen el conjunt de les exportacions de tot l’estat espanyol, amb el 26,2% del total. I que aquest 2023, a més, també s’ha tornat a assolir la millor xifra d’empreses exportadores regulars –les que han exportat de manera consecutiva aquests darrers quatre anys–, que se situa en 17.757, un 1,6% més que l’any anterior.

Cal no oblidar que aquest comportament favorable del sector exterior s’emmarca en una millora del posicionament del sector entre els anys 2019 i 2023, que es reflecteix en guanys de quota de mercat de Catalunya en la majoria dels seus principals mercats (com ara Alemanya, França i els EUA). Segons la darrera “Nota de conjuntura econòmica” de la Generalitat, fins al novembre destacaven les exportacions de béns industrials de més contingut tecnològic, que havien registrat un creixement intens, del 10,5% en les branques d’alt contingut i del 18,3% en les de contingut mitjà alt. De fet, també es van assolir xifres rècord en els productes farmacèutics i químics, el material elèctric, la maquinària i els vehicles. No crec que al desembre canviessin gaire aquestes afirmacions.

Catalunya s’ha continuat abocant a l’exterior, doncs, malgrat el nombre creixent de problemes a superar, motivats, sobretot, per la guerra d’Ucraïna i el feble creixement en les economies dels nostres principals clients. Per això cal tenir en compte que els entrebancs que vam haver de resoldre el segon semestre del 2023 continuaran el 2024.

Les empreses catalanes hauran de fer front a un conjunt de desafiaments internacionals que poden afectar la seva activitat internacional. Segons un estudi d’ACCIÓ, destaquen situacions com la desacceleració econòmica i els riscs financers creixents, la manca de talent global i la reconfiguració de les cadenes de valor globals. Aquests desafiaments s’emmarquen en un context de fragmentació de l’ordre mundial i de col·lisió entre l’emergència climàtica i la seguretat energètica, entre més.

Durant tot l’any, hem anat parlant molt dels cotxes i de la importància que finalment han tingut dins les exportacions catalanes. Però no podem deixar de banda l’esforç del sector agroalimentari, que segueix en el tercer lloc per importància de les vendes a l’exterior catalanes, en uns moments especialment difícils.

Segons Prodeca, la promotora dels aliments catalans, les dades d’exportacions agroalimentàries catalanes de l’any 2023 van superar per primera vegada els 15.000 milions d’euros en les seves exportacions, amb un augment de més del 4% del valor, en comparació amb les dades del 2022. D’aquesta manera, les exportacions agroalimentàries consoliden la tendència competitiva als mercats exteriors del sector pel seu valor afegit. I si ens fixem en aquests darrers deu anys, les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 89,95% en valor i un 16,15% en volum.

La diferència entre les dues xifres és clara, per la revifada de la inflació, sobretot aquests dos darrers anys. La xifra del 2023, quant al volum –tot i que les exportacions decreixen d’un 9,54% en comparació amb l’any anterior– és lleugerament superior a la mitjana de l’estat espanyol (-8,88%) i a la de la Unió Europea (-6,17%). Aquest decreixement es deu principalment a l’impacte de la baixa producció del sector de l’oli d’oliva, per culpa dels factors meteorològics, i dels cereals i molineria, als quals se sumen les menors exportacions de productes de peix i els carnis –que per segon any consecutiu redueixen el volum exportat i, en canvi, augmenten en valor. El cas més emblemàtic de diferència entre valor i volum és el de l’oli d’oliva, que, a causa de la pujada del preu, ha crescut en valor gairebé d’un 19%.

Quant a les previsions d’enguany, el baròmetre de Prodeca indica que són positives, i més del 60% dels enquestats pensa que l’any 2024 serà millor per a les exportacions agroalimentàries que no pas el 2023, i només un 8% pensa que serà pitjor. Amb tot, val a dir que l’escassetat de producció i la sequera són unes amenaces que van adquirir molta força el 2023… i es mantenen.

A escala estatal, les exportacions, finalment, han baixat en valor d’un 1,4%, sobre el màxim històric de l’any anterior, a causa, fonamentalment, de la caiguda registrada en les exportacions energètiques. Així, les exportacions no energètiques han pujat d’un 0,7% (+2.500 milions d’euros), i compensen parcialment la caiguda del segment energètic, que ha estat del 20,6% (-7.900 milions).

Segons Xiana Méndez, secretària d’Estat de Comerç, un factor clau d’aquest any exportador estatal més que acceptable ha estat la capacitat de les empreses espanyoles internacionalitzades per a conservar les seves relacions comercials durant els anys de més incertesa. De fet, ha recordat que “la base exportadora ha crescut de manera sostinguda aquests darrers anys i ha aconseguit prop de 44.000 empreses que van exportar regularment el 2023”. Cal afegir el paper que en aquest apartat hi té Catalunya –això ho apunto jo–, atès que gairebé el 40% d’aquestes empreses esmentades per Méndez resulta que són catalanes.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor