Nou llambordes recorden les víctimes d’Ontinyent assassinades pels nazis

  • La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha dit que les llambordes "ens fan ensopegar amb la veritat"

VilaWeb
EFE
27.01.2023 - 16:32
Actualització: 27.01.2023 - 18:51

Els ontinyentins Rafael Donat, Vicente Gandia, José M. Martí, Vicente Sais, Francisco Santamaría, Rafael Torró i Gonzalo Ureña han rebut finalment l’homenatge com a víctimes dels camps de concentració i extermini nazis que del 2019 ençà tenien pendent. Tots set tindran les seues Stolpersteine, les Pedres de la Memòria del projecte personal liderat per l’artista alemany Gunter Demnig que de principis dels anys noranta ençà ha col·locat 80.000 «pedres on entropessar» en més de 25 països, convertit així en el monument descentralitzat més gran del món.

També en tenen Eusebio Pimentel, nascut a la Pobla del Duc i veí de la capital de la Vall d’Albaida, i la xiqueta Madrich Berliner Lufting, nascuda el 1938 a Ontinyent i morta el 1942 a Auschwitz-Birkenau, filla d’una de les infermeres poloneses de l’Hospital Militar Internacional durant la guerra de 1936-39.

La instal·lació de les peces en diferents espais simbòlics i significatius per a cadascuna de les víctimes s’ha fet aquest divendres coincidint amb el Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

En l’acte han participat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, el batle, Jorge Rodríguez, i el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, a més de descendents dels homenatjats. L’última de les pedres, la dedicada a Madrich Berliner, s’ha posat al Col·legi de la Concepció, on hi va haver l’Hospital Militar Internacional en què treballà sa mare, i on s’han fet els parlaments de les autoritats i d’un grup d’alumnes del centre que han llegit textos en català i alemany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any