Més de nou-cents metges s’organitzen per defensar el català a la sanitat

  • Preparen un manifest per a la setmana vinent i han obert un grup de Telegram per a organitzar-se
  • Podeu unir-vos-hi fent clic ací

VilaWeb
Blai Avià i Nóvoa
03.03.2023 - 21:40
Actualització: 04.03.2023 - 11:36

Més de nou-cents professionals mèdics de tot el país han constituït el col·lectiu Metges pel Català, que neix amb l’objectiu de promoure i vetllar per l’ús del català al sistema sanitari.

Els impulsors de la iniciativa, que s’organitza en un grup de Telegram, la defineixen com un think tank sense ànim de politització que neix per afavorir “el prestigi i l’ús quotidià del català en l’àmbit biomèdic, tant assistencial com de recerca” mitjançant “la col·laboració desinteressada, transversal i creativa” dels professionals mèdics. Els interessats poden afegir-se al grup, que és obert a tots els metges dels Països Catalans.

El col·lectiu defuig explícitament l’enumeració de greuges sobre l’estat del català a la sanitat i se centra a “fomentar l’intercanvi d’opinions i propostes respectuoses amb el denominador comú de l’amor per la nostra llengua”.

En declaracions a VilaWeb, el doctor Lluís Mont, cap de la Unitat de Fibril·lació Auricular de l’Hospital Clínic de Barcelona i un dels impulsors de la iniciativa, explica que el grup –que es creà a començament de gener i ara ja supera els nou-cents membres– es basa en propostes anteriors per a promoure el català a la sanitat, com ara el grup de dinamització de l’Hospital Clínic.

“L’objectiu és anar reproduint aquest model en altres centres, que tothom apliqui una política lingüística de mínims en l’àmbit local, que és el més eficaç. Si no s’arriba a cada centre, tampoc tindrà gaire repercussió”, explica.

El grup del Clínic a què Mont fa referència, que ja ha estat integrat en l’organització de l’hospital i manté contacte permanent amb el Departament de Sanitat, ha promogut amb èxit unes quantes iniciatives per a promoure el català al centre, com ara conscienciar el personal que s’hi incorpora de la importància de l’ús del català, promoure’n l’ús en les històries clíniques i traduir al català el programari intern de l’hospital, que fins aleshores operava en castellà.

Si bé el doctor reconeix que la iniciativa es troba en estat embrionari, afegeix que la polèmica pel vídeo de la infermera que es queixava pel requeriment del català ha esperonat molts participants. També explica que, després d’una primera reunió de promotors, el grup –que té el suport de personalitats com l’ex-consellera de Salut Marina Geli– té previst de fer una reunió més àmplia les setmanes vinents per a traçar un programa més definit. També és previst que, d’ací a uns dies, Metges en Català es presenti en societat amb un comunicat públic.

Ara com ara, Mont es remet al decàleg que el col·lectiu ha escrit per a fomentar l’ús del català als centres sanitaris, el document a partir del qual s’elaboraran les propostes del grup. Aquests en són els deu punts:

  1. Escriure sempre en català a la història clínica (cursos, altes i informes).
  2. Dirigir-se a tothom en català a l’hora d’encetar una conversa, independentment del seu origen o aspecte extern.
  3. Atendre sempre en català els pacients en primera instància, i canviar de llengua si hi ha dificultat de comunicació.
  4. Mantenir el català en sessions i reunions, encara que algú parli en castellà.
  5. Escriure els informes en català. Fer una còpia en un altre idioma si es demana.
  6. Fer les receptes en català.
  7. Cridar els pacients en català a les sales d’espera.
  8. Fer els informes de derivació i peticions de proves en català.
  9. Respondre en català a qualsevol document de centres sanitaris catalans independentment de la llegua en què ens sigui adreçat.
  10. Promoure el català normatiu i vigilar els anglicismes. Utilitzar el TERMCAT Salut.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any