Vint entitats denuncien que encara no és possible d’avortar quirúrgicament a Lleida malgrat que Salut ho assegura

  • Denuncien que s'estan duent a terme pràctiques irregulars perquè es practiquen avortaments farmacològics fins a la setmana catorze quan els protocols només permeten fer-ho durant les primeres nou setmanes

VilaWeb
Redacció
22.02.2022 - 15:52
Actualització: 22.02.2022 - 16:52

Una vintena d’entitats feministes han denunciat que a les comarques de la demarcació de Lleida encara no és possible d’avortar quirúrgicament malgrat que Salut ho va assegurar. El passat 4 d’octubre el departament va anunciar un acord amb la clínica Mi NovAliança de Lleida, a qui autoritzava a fer aquest procediment i que integrava al sistema públic per oferir el servei.

Aquesta decisió va arribar després de les múltiples reclamacions de col·lectius feministes per la dificultat d’avortar a Lleida més enllà de la setmana 9 d’embaràs. A partir de llavors, les dones havien de traslladar-se a hospitals de Barcelona o Tarragona per a poder sotmetre’s a una interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) per via quirúrgica.

Els col·lectius denuncien ara que el que s’està duent a terme a la clínica lleidatana no són avortaments quirúrgics sinó farmacològics fins a la setmana 14, tot i que els protocols oficials de Salut només permeten fer-ho per aquesta via fins a la setmana 9. Els mateixos protocols estableixen que es pot practicar un avortament quirúrgic fins a les 14 setmanes lliurement, fins a les 22 amb un informe mèdic i a partir de les 22 a través de la decisió d’un Comitè Científic.

Les entitats denuncien que Sanitat intenta, de manera opaca, introduir un nou procediment per a substituir en la sanitat pública l’avortament quirúrgic per avortaments farmacològics fins a la setmana 14. “Creiem que la substitució de l’avortament quirúrgic pel farmacològic s’està duent a terme perquè aquest últim és més barat i perquè a la pública no es compta de prou professionals per fer-lo”, denuncien.  A més, segons que expliquen, aquest nou procediment farmacològic també s’està fent al Consorci Sanitari de l’Anoia, el Consorci Sanitari de Terrassa o el Consorci Hospitalari de Vic.

Per tot això, els col·lectius feministes acusen Salut de promoure pràctiques irregulars a la clínica contractada i de mentir i desinformar a la població. “Denunciem que aquest canvi de procediment amaga interessos econòmics vinculats a la indústria farmacèutica i a les clíniques privades que practiquen els IVE fins a la setmana 14”, afegeixen. També diuen que la clínica NovAliança està cobrant per un contracte per fer avortaments quirúrgics que en realitat no fa. “No queda clar que està pagant la Generalitat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any