Newroz Ahmed: “Si Turquia ens ataca, suspendrem les operacions contra l’Estat Islàmic”

  • Entrevista a Newroz Ahmed, la comandanta de les Forces Democràtiques Sirianes (SDF)

VilaWeb
Amina Hussein
10.12.2022 - 21:40

Els atacs de Turquia contra la zona nord-est de Síria no han cessat de fa anys. Aquests darrers dies, s’hi han intensificat, mentre el president turc amenaça de fer una nova operació militar per ocupar ciutats com ara Kobane, a l’est de l’Eufrates, i Manbij, a l’oest.

Entrevistem Newroz Ahmed, la comandanta de les Forces Democràtiques de Síria (SDF), la major part de les quals són les Unitats de Defensa del Poble i de les Dones (YPG i YPJ, respectivament, per les sigles en kurd). Ahmed va participar en totes les campanyes contra l’autoanomenat Estat Islàmic i també va tenir un paper important en l’operació de l’alliberament de la ciutat de majoria kurda Kobane i l’antiga capital de l’Estat Islàmic a Síria, ar-Raqqà.

La zona és bombardada per Turquia. Aquesta operació serà l’última?
—Aquesta vegada, Turquia ha canviat d’estratègia dràsticament. Bombarda les infrastructures: hospitals, sitges de gra, camps de petroli i centrals elèctriques. Vol que la gent es quedi sense mitjans de vida. La situació és greu. L’estat turc sempre ha preparat plans i pretexts per atacar la regió, no és pas nou. Els seus atacs afecten la regió en general i la guerra contra l’Estat Islàmic. Després del començament d’aquests nous bombardaments, el 20 de novembre, nosaltres (les SDF), vam deixar de cooperar amb la coalició en la lluita contra l’EI. La nova operació militar originarà canvis importants. L’estat turc ens va acusar de l’atemptat d’Istambul. Vam dir que nosaltres no hi teníem res a veure. Atacar civils no és la nostra política. A més, les SDF no tenim agents actius a Turquia. Erdogan ho fa servir com un pretext per a amenaçar Rojava i el nord-est de Síria en general.

Quines són les preocupacions actuals de les SDF?
—Turquia vol ocupar més àrees, el seu exèrcit ara ataca de maneres diferents: bombarda civils i infrastructures. Aquests atacs van afectar en gran manera les operacions de desplaçament a la regió. L’objectiu de l’estat turc és posar fi a l’estabilitat de la zona i buidar-la dels seus components. Ara ataquen àrees de Kobane, Manbij i els camps de petroli de Derik. Estem preocupats per les conseqüències d’aquesta nova operació, que conduirà a una crisi en tots els aspectes: polític, econòmic, de seguretat i d’estabilitat.

Quina amenaça representa actualment l’Estat Islàmic per a Rojava?
—L’organització demostra que encara és una gran amenaça, ho vam veure en l’atac contra la presó d’al-Sina’a el gener passat, i les operacions fetes pels seus familiars al campament d’al-Hol, on hi ha més de setanta-dues mil famílies de l’Estat Islàmic de més de seixanta nacionalitats. Els seus dirigents principals han estat eliminats, però això no els ha debilitats. Quan Turquia va començar a atacar-nos, vam deixar de col·laborar amb la Coalició Internacional perquè ara ens volem ocupar de la lluita contra els atacs turcs.

Hem vist la repatriació d’alguns ciutadans europeus del campament d’al-Hol.
—Milers de famílies estrangeres i iraquianes són en aquest camp. Les forces de la coalició pressionen alguns governs perquè en treguin els seus ciutadans, especialment després de l’atac a la presó d’al-Sina’a. El nombre de famílies i nens que han estat repatriats no supera el miler. Han de ser jutjats quan arribin als seus països. Molts han comès crims contra civils. Els qui hi resten són una gran càrrega per a l’Administració Autonòmica del Nord i l’Est de Síria i per a les nostres forces. És una gran responsabilitat, no solament en termes de seguretat.

Com afecten les amenaces turques la lluita contra l’Estat Islàmic?
—Turquia és el país que ajuda l’Estat Islàmic a tornar. Els seus ex-membres viuen lliurement a les àrees de Síria ocupades per Turquia. Les operacions contra les nostres regions s’organitzen des d’allà. La pròxima operació militar turca els donarà més força. Turquia va atacar prop del campament d’al-Hol ara fa uns dies, vuit dels nostres van morir en un punt de control del camp.

Com veieu el futur de la regió ara com ara?
—Veiem què passa al món, del qual formem part. Darrerament, la guerra d’Ucraïna ha eclipsat la situació. Síria en forma part, d’aquesta guerra. Turquia aprofita la preocupació del món per aquest conflicte, atès que mira pels seus interessos i aprofita totes les oportunitats per enfortir les seves ambicions colonials. Rússia ara és centrada a aconseguir la victòria a Ucraïna, i això va afectar negativament el seu paper en la nostra regió. A l’Irac i Síria, tots dos governs són febles. El nou govern iraquià encara no ha demostrat la seva eficàcia i el govern de Damasc té un paper marginal, atès que controla àrees petites. Aquesta situació poc clara ens afecta molt.

La invasió d’Ucraïna per part de Rússia i les protestes a l’Iran han afectat el paper de tots dos països a la regió?
—Sí. Ara tenen unes altres prioritats. Rússia té por de perdre les claus de la crisi siriana, per això ara pretén ser el mediador entre nosaltres i el règim sirià, per una banda, i entre Turquia i el règim sirià, per una altra. L’Iran tampoc no fa allò que feia abans.

Quines mesures prendran les SDF per la nova operació militar turca?
—Ací la gent continua vivint els horrors de la guerra. El nostre poble reafirma el seu rebuig al desplaçament i a la guerra, aquest és el seu missatge, i això és el que ens en fa més responsables com a força militar. Defensem i protegim la regió i la seva gent dels atacs turcs. Som a punt i ens preparem tecnològicament i moralment. Hi ha ofertes i negociacions per a evitar una nova escalada. Les converses continuen. Esperem arribar a un acord amb tothom i evitar una nova guerra. La nostra gent es mereix de viure en pau.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor