Troben mort a la presó Aleksei Navalni, el principal dirigent opositor rus

VilaWeb

Redacció

16.02.2024 - 12:31
Actualització: 16.02.2024 - 19:49

L’opositor rus Aleksei Navalni s’ha mort en una colònia penal de Sibèria, segons que han anunciat les autoritats penitenciàries russes, que detallen que la defunció ha estat després d’una passejada, en què ha expressat malestar i s’ha desmaiat. Tanmateix, la seva advocada, Kira Iàrmix, diu que encara no ha rebut cap confirmació de la mort. Navalni, de quaranta-set anys, era el principal dirigent opositor al règim de Vladímir Putin.

El desembre passat, després de tres setmanes il·localitzable, l’equip legal de Navalni el va trobar en una presó de la ciutat de Kharp, a la regió de Iamàlia, a més de mil quilòmetres al nord-est de Moscou. La família de l’opositor havia denunciat moltes vegades les males condicions del seu empresonament. Navalni complia una pena de dinou anys per extremisme.

A final de la primera dècada del 2000, l’opositor va començar a destacar pel seu discurs anticorrupció, però també fortament nacionalista. Entre el 2011 i el 2012 va organitzar protestes i manifestacions per a denunciar la corrupció i el frau electoral de Putin i el seu cercle més pròxim.

Però el gran salt el va fer el 2013, quan es va presentar a les eleccions per a ser batlle de Moscou, en què, malgrat les denúncies d’irregularitats, va aconseguir el 27% dels vots. A partir d’aleshores, Navalni va aprofitar la notorietat per continuar fent campanya contra el règim i els seus excessos, com ara quan va destapar que Putin tenia un palau a la mar Negra.

La notorietat va anar acompanyada de la persecució i repressió judicial. El 2014 va ser condemnat per malversació, però va ser alliberat l’endemà de fer-se pública la sentència. Posteriorment, els tribunals van fer aflorar més causes. El 2016, Navalni va presentar la candidatura a les eleccions presidencials del 2018, però la junta electoral el va apartar de la cursa arran dels seus problemes legals.

Intoxicació i exili

L’agost del 2020, va ser hospitalitzat a Omsk en estat molt greu després de ser enverinat amb un agent nerviós anomenat Novitxok, tot i que els metges russos ho van negar. Poc després va ser evacuat a Berlín per rebre atenció mèdica contra l’enverinament. Un mes després li van donar l’alta.

L’opositor va acusar Putin i el Servei Federal de Seguretat de l’enverinament. No obstant això, el gener del 2021 va decidir de tornar a Rússia, on va ser detingut i empresonat tan bon punt va trepitjar l’aeroport de Moscou. Les autoritats russes el van acusar d’haver vulnerat les condicions de la llibertat vigilada arran de la condemna per frau del 2014.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem