Montserrat assegura que la tonyina sospitosa d’intoxicacions està “retirada” i que revisen alertes diàriament

  • La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha garantit aquest dijous que "estan completament retirats" els lots de tonyina procedents d'Almeria (Andalusia) i sospitosos de provocar intoxicació alimentària a més de 35 persones a nivell nacional per la presència d'histamina.

VilaWeb
12.05.2017 - 10:44

VALÈNCIA, 12(EUROPA PRESS)

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha garantit aquest dijous que “estan completament retirats” els lots de tonyina procedents d’Almeria (Andalusia) i sospitosos de provocar intoxicació alimentària a més de 35 persones a nivell nacional per la presència d’histamina.

Sobre aquest tema, Montserrat ha recalcat que l’Agència de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) revisa les alertes sanitàries “cada dia i sempre vetllen per la salut de tothom”, a preguntes dels periodistes abans de visitar un centre de salut a València.

Després de la retirada d’aquests lots, les autoritats sanitàries van recomanar com a mesura preventiva no consumir tonyina comprada fresca entre el 25 d’abril i el 5 de maig.

L’Agència de Seguretat Alimentària va rebre aquest passat dimarts comunicació de l’existència d’un brot amb 11 afectats a la Comunitat de Madrid per consum de tonyina la setmana passada, que se sumen als 21 casos de persones afectades a Andalusia per una intoxicació alimentària per histamina, després del consum de tonyina comprada en estat fresc.

Sanitat també ha constatat nous casos en el territori nacional: quatre a Andalusia i quatre casos associats a Múrcia, a més de rebre informació de situacions semblants a països europeus com França i Itàlia.

Tots els afectats per aquesta intoxicació alimentària han patit episodis lleus, caracteritzats per picor de gola, rubor i suor facial, nàusea i vòmits, cefalees i eritema cutània. En cap dels casos ha estat necessari l’ingrés hospitalari i tots han evolucionat favorablement.

A LA VENDA A VUIT COMUNITATS

La tonyina implicada en l’aparició d’aquests brots va ser comercialitzada en diferents lots per l’empresa Garciden i va ser distribuïts a les comunitats autònomes de la Comunitat Valenciana, Múrcia, Aragó, Andalusia, Castella i Lleó, País Basc, Madrid i Catalunya; i a nivell europeu a Alemanya, Itàlia i Portugal.

Aquests lots estan sent retirats tant per l’empresa comercialitzadora, de manera voluntària, mitjançant la notificació als seus clients, com per les autoritats sanitàries andaluses i nacionals a través de la xarxa d’alerta alimentària.

No obstant això, des d’Aecosan van recomanar tenir en compte que la tonyina ha pogut ser adquirida en petites quantitats i diferents formats a peixateries o d’altres comerços que venen al consumidor final, per la qual cosa és possible que alguns domicilis particulars encara en tinguin quantitats.

Tant les comunitats implicades com l’Administració de l’Estat mantenen activats tots els mecanismes necessaris per garantir la seguretat dels productes posats a la disposició del consumidor.

L’aparició de l’histamina –compost present de forma natural en l’organisme que pot ser alliberat en reaccions al·lèrgiques– està relacionada amb una mala higiene en la manipulació dels aliments i amb una mala conservació del peix, habitualment una elevada temperatura durant períodes de temps perllongat. A més, resisteix els processos tèrmics propis del cuinat.

Recomanem

Fer-me'n subscriptor