Troben el monestir fins ara perdut considerat el bressol del gaèlic escocès

  • L'escrit en gaèlic escocès més antic va ser fet al monestir a final del segle XI o començament del XII

VilaWeb
Redacció
22.11.2023 - 18:49
Actualització: 22.11.2023 - 21:58

Un equip d’arqueòlegs, codirigit per un investigador de la Universitat de Southampton, sembla que ha localitzat el monestir perdut de Deer, al nord-est d’Escòcia. Es creu que l’escrit en gaèlic escocès més antic va ser fet en aquest monestir a final del segle XI o principi del XII. Aquests texts es van escriure als marges del Llibre de Deer, un evangeli de butxaca escrit entre el 850 i el 1000 dC, i inclouen referències a la fundació del monestir, així com concessions de terres al nord-est d’Escòcia.

Els arqueòlegs han trobat les restes de l’edifici a solament vuitanta metres de les ruïnes de l’Abadia de Deer, fundada el 1219 prop del poble de Mintlaw, a Aberdeenshire. Els investigadors van datar amb carboni les restes que van descobrir durant les excavacions a la vora de l’abadia i són del mateix període que les addicions del llibre, és a dir més o menys l’any 1100. També van recuperar ceràmica medieval, fragments de vidre, un llapis i taulers hnefatafl, un joc semblant a escacs popular a l’edat mitjana. Tots aquests artefactes recuperats i moltes altres apunten a l’existència d’aquest conjunt monàstic.

Les investigacions van coincidir justament amb el retorn del Llibre de Deer al nord-est d’Escòcia per primera vegada en gairebé mil anys. Es va mostrar a la galeria d’art i museus d’Aberdeen gràcies a un préstec de tres mesos de la biblioteca de la Universitat de Cambridge.

La investigadora Alice Jaspars, de la Universitat de Southampton, que ha encapçalat el projecte explica que “com a llar del gaèlic escocès més antic que es conserva, el Llibre de Deer és un manuscrit vital en la història d’Escòcia. Si bé no se sap on es va escriure el llibre, es creu que el gaèlic als marges es van afegir al fins ara perdut Monestir de Deer”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor