‘Messi ha corroborat que el problema són Bartomeu i la seva junta’

  • La plataforma Més que una Moció ja ha aplegat 7.497 signatures contra Josep Maria Bartomeu per mirar de tombar la junta directiva del FC Barcelona · En parlem amb Ricard Faura, un dels portaveus del grup

VilaWeb
Roger Graells Font
08.09.2020 - 21:50
Actualització: 08.09.2020 - 22:44

Leo Messi ha anunciat que es queda al Barça i l’incendi de l’estiu al Camp Nou a poc a poc s’apaga, però encara falta un mes perquè la pilota comenci a rodar i els maldecaps del president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, no s’han pas acabat. Ara està pendent de la moció de censura contra ell i la seva junta directiva, mentre s’obren nous fronts –l’últim, la investigació dels Mossos per corrupció, destapada per El Mundo arran de l’escàndol del ‘Barçagate’. Mentrestant, abans de les eleccions de la primavera vinent, Bartomeu i la seva gent intenten bastir un equip competitiu i quadrar la caixa

La plataforma Més que una Moció va començar a recollir signatures dels socis la setmana passada per a fer possible la moció de censura. En cinc dies n’han recollides 7.497, però els calen 16.520 abans del 17 de setembre –un 15% del cens del club– per forçar el referèndum contra la junta directiva. Ahir també van denunciar haver rebut un atac informàtic contra la web, on hom pot consultar el centenar de punts de recollida de signatures. Tanmateix, aconseguir un vot de censura és una tasca titànica. En tota la història del Barça n’hi ha haguts set, comptant l’actual, i no n’ha reeixit cap.

Però, quin impacte pot tenir la marxa enrere de Messi i la decisió de romandre al Barça? Segons Ricard Faura, portaveu de la plataforma, les explicacions del futbolista –que ha deixat Bartomeu com un mentider– poden donar un impuls a la moció de censura. ‘Messi ha corroborat que el problema són Bartomeu i la seva junta. En les seves declaracions, Messi deixa clar que el problema és la junta directiva i el president. No és un problema esportiu, sinó de gestió del club, i això té impacte en l’àmbit esportiu, però també en l’econòmic i el social’, diu Faura a VilaWeb.

Tanmateix, hi ha moltes dificultats, sobretot logístiques. Habitualment, s’han aprofitat els partits al Camp Nou per a recollir signatures per als vots de censura, però aquesta vegada és impossible. Per tant, cal picar molta pedra per a aconseguir una mobilització dels socis. Les butlletes s’han d’anar a recollir a les oficines del FC Barcelona, distribuir-les arreu i que els socis les signin presencialment, abans de lliurar-les al club. Faura assegura que hi ha dos-cents voluntaris treballant-hi i confien a poder arribar al nombre de signatures necessari per a forçar la convocatòria d’un referèndum sobre la continuïtat de Bartomeu i la junta.

Els representants del grup impulsor de la moció de censura, el dia que van recollir les butlletes al Camp Nou.

Aquesta moció neix d’un malestar creixent de les últimes temporades per la gestió esportiva, econòmica i social de la junta directiva del Barça. La derrota estrepitosa contra el Bayern de Munic a la Lliga de Campions (2-8) no ha estat la gota que ha fet vessar el got, contràriament a allò que pensa molta gent. Els impulsors de la moció de censura feia temps que hi treballaven, però el fet que Jordi Farré, el pre-candidat a la presidència del club, la registrés ho ha precipitat tot. Tanmateix, Faura critica que Bartomeu no dimitís a l’agost, l’opció, diu, més ‘lògica i digna’.

La junta directiva argumenta que calia tancar els comptes i preparar la nova temporada abans de convocar unes eleccions incertes per la situació sanitària, i Bartomeu va xutar la pilota endavant fins el març. ‘Hi havia fórmules perquè no hi hagués un buit de poder, però no han volgut escoltar res’, lamenta Faura, que veu caducada tota la legitimitat de l’actual directiva per acabar el mandat. ‘Sigui per la moció o per l’assemblea de compromissaris, podrien plegar a l’octubre, sense cap mena d’excuses si l’assemblea de socis aprova els comptes’, afegeix. Tanmateix, Bartomeu no pensa pas convocar unes eleccions anticipades i ha declarat que es faran coincidir amb el primer partit al Camp Nou a partir del 15 de març, dia en què s’acaba el mandat i es poden convocar eleccions ordinàries segons els estatuts del club.

Fins ara, com dèiem, no ha prosperat cap moció de censura de les sis que s’han presentat. La que va vorejar el triomf fou la presentada pel soci Oriol Giralt contra l’ex-president Joan Laporta el 2008. Giralt va aconseguir les signatures necessàries per a forçar el referèndum i el 60% dels socis varen votar contra Laporta, que va resistir perquè es requereix que el 66,6% –dos terços– dels votants donin suport al vot de censura. Aquest percentatge fa gairebé impossible que prosperi.

Laporta ha signat la moció de censura contra Bartomeu, malgrat que no s’hi ha implicat gaire públicament. La iniciativa la impulsen conjuntament les pre-candidatures de Víctor Font, Jordi Farré i Lluís Fernàndez Alà, amb els grups Compromissaris FCB, Dignitat Blaugrana, el Cor Blaugrana, el Senyor Ramon, la Resistència del Palau, Manifest Blaugrana, Seguiment FCB i #Noiestwitterbarça.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor