23.03.2024 - 21:40
La mona –una de les tradicions més arrelades de Pasqua– és un costum d’origen pagà que ja trobem registrat al segle XV. D’ençà d’aleshores, la tradició s’ha anat forjant, de manera que cada any els padrins donen als fillols aquest pastís tan particular. Fem un repàs de les millors mones de Pasqua del 2024, que atorga el concurs la Millor Mona de Pasqua, fet enguany al Fòrum Gastronòmic de Girona.
La millor mona tradicional
En la categoria de mones tradicionals, el primer premi se l’ha endut l’obrador Panes Creativos de Barcelona, capitanejat pel mestre flequer Daniel Jordà. S’ha valorat la cocció interior i exterior del brioix, l’aroma, el gust, la pasta i l’aspecte visual. L’any passat Jordà ja va rebre el tercer premi d’aquesta mateixa categoria, i també havia guanyat el premi al millor panettone.
Segons que explica Jordà, la clau de l’èxit és el retorn a la recepta tradicional: “Les mones tradicionals s’han anat afrancesant, perquè és més fàcil treballar amb mantega. Aquesta mona, en canvi, és feta amb oli d’oliva”, explica. També volien recuperar aromes típiques de les receptes antigues, com ara l’anís, i defugir de la clàssica vainilla.
Per fer aquesta mona, es triguen dotze hores. “El truc és treballar amb un bon llevat, que fermenti moltes hores. La mona és un pa de festa, un pa especial. En tastar-la, recordes temps passats”, explica. Per això, diu que quan la gent gran tasta aquesta mona, se’n recorda de la que menjava a la infantesa. “Val la pena recuperar-la perquè és una cosa mot d’aquí”, reivindica. De fet, lamenta que la gent sovint prefereixi de provar coses noves que recuperar els sabors tradicionals de la nostra cuina: “Ens pensem que és de pobres!”
El segon premi l’ha aconseguit l’Obrador forn artesà de Prades. Enguany, és la primera vegada que es presenten a la categoria de mona tradicional, però el premi ha tingut molt bona rebuda entre els clients habituals. “Per Setmana Santa ens arriba molta feina!”, comenten contents a l’Obrador. Així, celebren que un concurs com aquest serveixi per a situar al mapa pobles petits com el seu: “Ens dóna visibilitat, ens obre a la ciutat i anima la gent a voler-nos conèixer”, detallen. Marc Martí, el mestre pastisser, explica que la recepta consisteix en un brioix de mantega amb massa mare que ha reposat durant dos dies. “Això ens permet de conservar tots els aromes del brioix, que preparem també amb taronja, llimona i vainilla”, enumera.
El tercer premi ha estat per la Fleca Rovira de Cardedeu. Carles Rovira, el mestre pastisser, diu que l’èxit rau en la massa. Explica que és prou semblant a la de la coca de Sant Joan, amb la qual ja van guanyar el premi a la millor coca tradicional. “Ara hi ha un petit canvi: apliquem una llarga fermentació, fem servir productes de primera qualitat –mantega bona, rovells bons–, i hi posem molta paciència i repòs”, subratlla.
Sobre la preparació de la mona, expliquen que dura tres dies. El primer es prepara la mantega i s’hi afegeixen les aromes. Després, s’hi afegeixen les pells dels cítrics i la vainilla, i es deixa reposar. L’endemà, s’amassa tot plegat i tan sols cal deixar-ho fermentar un dia més.
La millor mona d’ou de xocolata
De les mones formades amb ous de xocolata, se’n valora l’originalitat, la tècnica, la presentació i l’acabat. El primer lloc se l’ha endut l’Obrador Sant Tomàs de Calldetenes, gràcies a una peça inspirada en el personatge d’en Groot, del film Guardians de la Galàxia (Marvel). Sant Tomàs és un projecte d’inserció social i laboral de persones amb discapacitat que va obtenir la segona posició en aquest concurs l’any passat. Per això agraeixen que el primer premi d’enguany els doni a conèixer: “El nom de Sant Tomàs ara es pot sentir per tot Catalunya.”
L’entranyable personatge de Marvel que han elegit com a protagonista l’han fet modelant un ou de xocolata. “Agafes un ou, i el vas omplint de xocolata. Després, cal modelar-ne la forma, com si es tractés de fang, però, en aquest cas, ho fas amb xocolata”, detalla en Jordi Ortiz, xocolater de Sant Tomàs. Diu que, de mitjana, es triga unes quatre hores o cinc a fer-ho, segons el grau de dedicació amb els detalls i en la pintura final. En Groot, que és un superheroi en forma d’arbre, vol retre homenatge al treball en equip: “Cada treballador de Sant Tomàs és una branca de l’arbre i, quan treballem tots plegats, ajuntem les branques i muntem l’obrador”, explica Ortiz.
El segon lloc ha estat per la Pastisseria Fusté, de Malgrat de Mar, que ha presentat un robot sortit del film Big Hero 6.
Finalment, el tercer premi se l’ha endut la pastisseria Xocopunt, de Molins de Rei, amb un ànec de xocolata amb patinet motoritzat.