Mas equipara Iglesias amb Aznar i la ultradreta

  • Acusa el dirigent de Podem de buscar la divisió de la societat catalana com l'ex-president espanyol

VilaWeb
ACN
14.09.2015 - 16:14
Actualització: 15.09.2015 - 00:06

El president de la Generalitat i número 4 de la llista de Junts pel Sí, Artur Mas, ha equiparat el líder de Podem, Pablo Iglesias, amb l’ex-president del govern espanyol José María Aznar i la ultra dreta. ‘Busquen la divisió de la societat catalana. Si no li veiés la cara i només li sentís la veu aquest podria ser el discurs de l’Aznar, podria ser el discurs de la ultra dreta, el to és el mateix, l’argument és el mateix’, ha apuntat Mas tot recordant que l’expresident popular va dir que ‘abans es trencaria Catalunya que Espanya’. En aquest sentit, ha advertit que tot el que no sigui votar independència el 27-S significa ‘lluitar perquè surti el projecte d’Aznar i el PP’.

Davant d’un auditori d’empresaris independentistes, Mas ha parlat dels beneficis d’una Catalunya independent en l’àmbit econòmic, però també ha entrat en política per carregar durament contra el discurs de Pablo Iglesias, a qui ha comparat amb Aznar. Ha apuntat que potser és un ‘modern que sembla molt diferent dels altres’, però ha criticat que després ‘se’n va a determinats barris i ciutats i diu als catalans d’origen andalús i extremeny ‘el que heu de fer és aixecar-vos i ensenyar les dents, perquè us tractaran de ciutadans de segona”. Igual que el PP, ha dit, Iglesias ‘busca la divisió de la societat catalana’, i ha recordat les paraules del mateix Aznar augurant el trencament de Catalunya. ‘Això és el mateix que els altres, una mica més modern, el vestuari, el pentinat diferent, però el discurs és el mateix respecte a Catalunya’, ha constatat.

Mas ha anat més enllà i fins i tot ha advertit que ‘qui no lluita perquè a Catalunya surti el ‘sí’ lluita perquè surti el projecte d’Aznar i del PP’, ficant en el mateix sac tots els partits que no s’han declarat nítidament independentistes.

També ha assegurat que no és una qüestió de qui governa a Catalunya o de treure’l a ell de la Generalitat, com asseguren partits com Catalunya Sí que es Pot, populars i socialistes. ‘Amb un canvi de govern, el Parlament podrà legislar sobre pensions?’, ha preguntat posant altres exemples com l’ensenyament, la sanitat o el dèficit fiscal.

‘Si no ens en sortim bé ens passaran per sobre’

Mas ha demanat als empresaris que l’ajudin a convèncer quanta més gent millor, perquè ‘l’únic llenguatge que s’entén a Europa i al món és el de les majories, i el que pretenen des de Madrid, i per això disparen tant, és enterrar-ho a la pròpia Catalunya’. ‘Si no ens en sortim bé ens passaran per sobre’, ha afegit.

En aquest sentit, ha reconegut que ‘tot canvi comporta un risc’, però també s’ha de parlar dels riscos de no canviar, que són ‘importantíssims’. ‘Si ens quedem com estem anirem enrere com a projecte propi, ens diluirem cada cop més en un projecte nacional espanyol, perdrem personalitat, seguirem perdent eines, capacitat de decisió i no recuperarem els nostres recursos’, ha avisat.

Ha enumerat els greuges de continuar dintre d’Espanya en matèria de dèficit fiscal, d’infraestructures i d’estat del benestar, i ha rebutjat aquells discursos que diuen que després de les generals pot sortir un govern espanyol ‘més amable’. Mas ha reconegut que un canvi a la Moncloa suposaria tenir al davant un govern amb ‘més capacitat de diàleg’, perquè ara hi ha una ‘mola granítica que quan es mou només ho fa per posar querelles’, però ha opinat que això no serviria de res al final, perquè ‘l’Estat trobarà mecanismes perquè si Catalunya s’entén algun dia amb un govern, després el següent faci marxa enrere’. ‘No siguem ingenus, no anem amb el lliri a la mà’, ha demanat.

Potencial de Catalunya sense les ‘limitacions’ de l’estat espanyol

Mas ha enumerat els punts forts de Catalunya malgrat no tenir un estat ‘a favor’, com per exemple el seu lideratge turístic i exportador, i ha demanat als empresaris que s’imaginin com podria créixer l’economia catalana sense les ‘limitacions’ d’Espanya.

El president ha participat en un acte amb empresaris independentistes. Després d’un breu diàleg amb dos d’ells, representants de La Mallorquina i de Unialsa, el candidat número 7 de Junts pel Sí, l’economista Oriol Amat, ha pronunciat una conferència per detallar els avantatges econòmics d’una Catalunya independent, i els ha contrastat amb el ‘discurs de la por’. Ha parlat del dèficit fiscal i ha donat per fet que Espanya mai construirà el corredor mediterrani. També ha recordat que les vendes a la resta de l’estat només suposen un 19% de l’activitat de l’empresariat català i ha opinat que un boicot als productes de Catalunya seria ‘imperceptible’ en termes de PIB. Amat ha minimitzat els riscos de la independència i ha garantit que ‘no s’aixecarà cap peu fins que no hi hagi l’altre ben posat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any