Martí Domínguez guanya el 17è premi Joaquim Amat-Piniella amb ‘La Sega’

  • La novel·la aborda la temàtica de la resistència armada antifranquista al camp valencià des del punt de vista d'un infant

VilaWeb
Redacció
23.02.2017 - 21:00
Actualització: 24.02.2017 - 14:32

L’obra ‘La Sega’ (Proa, 2014), de l’escriptor valencià Martí Domínguez, ha guanyat la dissetena convocatòria del premi Joaquim Amat-Piniella, que per onzè any consecutiu es concedeix a una obra ja publicada. El guardó, que s’ha entregat aquest dijous al vespre a l’Auditori Plana de l’Om de Manresa, vol reconèixer la millor obra narrativa de temàtica social contemporània publicada entre la tardor de 2015 i la tardor de 2016. ‘La Sega’, que ja va recollir el Premi Crítica Serra d’Or 2016 de Novel·la, aborda la temàtica de la resistència armada antifranquista al camp valencià des del punt de vista d’un infant. Segons ha declarat en diverses ocasions el mateix Domínguez, “el llibre és un homenatge als masovers valencians”.

L’entrega del premi Joaquim Amat-Piniella, que està convocat per Òmnium Bages i l’Ajuntament de Manresa, ha anat precedit de la representació ‘Planes i Amat, dos joves amics manresans’, dirigit per Ivan Padilla, i que ha consistit en un diàleg ambientat en l’any 1993 entre Joaquim Amat-Piniella i Josep Maria Planes. D’aquesta manera, la comissió que organitza el Premi s’ha volgut afegir als actes de l’Any Josep Maria Planes.

Tot seguit, s’ha fet públic el veredicte del jurat format per Genís Sinca, Toni Mata, Llorenç Capdevila, Montserrat Caus i Jordi Estrada, que ha decidit, per unanimitat, atorgar el premi a l’obra ‘La sega’, de Martí Domínguez. L’escriptor valencià s’ha endut el guardó, que consisteix en una escultura obra del reconegut escultor manresà Ramon Oms.

El jurat ha triat aquesta obra entre les tres finalistes d’enguany, entre les quals hi havia ‘Ha nevat sobre Yesterday’, de Gabriel Janer Manila; ‘Les fantasies del nàufrag’, de Pep Albanell; i ‘Primer paisatge’, d’Isidre Grau.

Una dilatada trajectòria
El periodista, assagista i novel·lista Martí Domínguez (Madrid, 1966) és doctor en biologia i especialista en lepidòpters. Des de l’any 1999 dirigeix la revista científica Mètode, per la qual cosa fou guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme l’any 2007. Actualment fa de professor de periodisme a la Universitat de València. ‘El somni de Lucreci’ (2013) va rebre el Premi Carles Rahola d’assaig. Com a novel·lista, és autor de ‘Les confidències del comte Buffon’ (1997), que va guanyar els premis Andròmina, Creixells i de la Crítica de la Universitat de València; ‘El secret de Goethe’ (1999), Premi Prudenci Bertrana i de la Crítica de la Universitat de València; ‘El retorn de Voltaire’ (2007), Premi Josep Pla; i ‘El fracassat’ (2013).

‘La Sega’ és una novel·la que relata la història d’en Goriet, fill petit d’una família de camperols valencians que, en plena postguerra, ajudaven (mig per por i mig per convicció) els maquis, veu com el seu paradís és esmicolat per la por, el silenci i la tragèdia de la mort violenta. La història presenta un tema força present en la literatura catalana: la resistència armada antifranquista, però en un espai menys habitual (el camp valencià), des d’un plantejament extrem (els masovers forçats a col·laborar amb el maquis o amb la Guàrdia Civil) i des d’un punt de vista insòlit (la visió d’un nen que viu els fets mentre es fa gran).

Disset anys de premi
L’any 2000 es va convocar per primera vegada el premi de novel·la Joaquim Amat-Piniella, destinat a premiar novel·les històriques inèdites que reflectissin o se centressin en algun gran moviment social i contemporani. Des del 2007, però, el Premi té com a objectiu reconèixer públicament una obra narrativa, novel·la o llibre de memòries, que reflecteixi una preocupació social envers el món contemporani. Es premia una obra publicada durant la temporada anterior, la que es consideri que millor s’adequa als requisits temàtic i lingüístic esmentats i es cregui la més reeixida tant des del punt de vista literari com des del vessant social i històric.

Una comissió assessora, on hi ha representants de totes les entitats implicades i del món cultural manresà, fa el procés de selecció de les obres finalistes. Després, un jurat integrat per escriptors i personalitats de la cultura i la literatura catalanes tria l’obra guanyadora.

Entrevista a Marti Domínguez: ‘Jo volia contar aquesta història de violència’. Per Montserrat Serra (28/10/2015).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor