María Lago, batllessa de Muros: “En la crisi dels bocins de plàstic, el govern gallec fa tard”

  • Muros és la població més afectada per la crisi dels microplàstics que s'han escampat per la costa de Galícia i que han causat una gran alarma

VilaWeb
María Lago (Fotografia de NósDiario)
Iago Suárez / NósDiario
10.01.2024 - 21:40

“La situació és greu”, diu la batllessa de Muros, María Lago, en referència a la crisi dels bocins de plàstic que afecta especialment aquest municipi gallec. Nós Diario ha parlat amb la batllessa per a saber quins problemes tenen amb la neteja de les platges.

Quina és la situació en aquests moments?
—Ara mateix cal destacar que totes les platges del municipi estan afectades, i la platja més gran és la que té una situació més greu. Nosaltres hem coordinat la neteja de les platges amb els voluntaris, les entitats civils i l’empresa que envia l’asseguradora del vaixell, que és l’única que respon. També cal fer arribar a la població que és important no accedir a les platges, sobretot mentre les netegem. Hem detectat que com menys trepitjada, més fàcil és netejar la platja.

Quant a la col·laboració del govern de Galícia, quina mena d’ajut ha rebut l’ajuntament fins ara?
—L’únic que hem vist fins ara és que el cap de setmana va venir una empresa de la Junta de Galícia, durant unes hores, per recollir les bosses amb els bocins de plàstic, que, de fet, ja havien estat recollits pels voluntaris.

Això i prou?
—La col·laboració de la Junta és, si no nul·la, gairebé nul·la. Vam rebre la carta del conseller del Mar, Alfonso Vilares, dient que enviéssim totes les factures a la conselleria, que li enviéssim els informes de la situació i expliquéssim quines platges havien estat afectades, però la col·laboració acaba aquí. Ni en termes de coordinació, ni amb l’enviament de material, ni res de res. L’única cosa que podem dir és que, si hi ha col·laboració, nosaltres no la notem.

El president del govern gallec, Alfonso Rueda, va pujar dimarts l’alerta al nivell 2, després que ho fes el govern d’Astúries, tot i que primer havia optat per la cosa contrària. Com hi reaccioneu?
—La meva primera reacció, quan vaig veure que el president augmentava el nivell d’alarma, va ser dir: ara? Quan ja ho tenim tot encaminat?, quan ja tenim coordinats els grups de voluntariat i l’asseguradora del vaixell?, quan ja hem avaluat les platges afectades del nostre municipi? Ara és quan Alfonso Rueda decideix de pujar el nivell d’alarma? Ho hauria hagut de fer la setmana passada, en el moment en què va decretar el nivell un, perquè en aquell moment la situació ja mereixia un nivell d’emergència més alt.

I a partir d’ara?
—Fins ara hem hagut de buscar-nos la vida per resoldre aquest problema tan gros, així que, per descomptat, qualsevol ajuda que ens pugui arribar a partir d’ara serà benvinguda, però hem de dir que arriba tard. Evidentment, tots els mitjans que vinguin derivats d’aquest augment del nivell d’alarma seran aprofitats i benvinguts per part de l’ajuntament, i si podem retirar tots els bocins de plàstic en tres dies millor que no en una setmana. Però és innegable que, en aquesta crisi, Rueda i el govern gallec fan tard.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any