La Marató 2020, el programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio, es farà el 20 de desembre i estarà dedicada a les malalties mentals, que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la seva vida, amb un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de la vida de les persones afectades i el seu entorn.

Les malalties mentals es caracteritzen, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per una combinació d’alteracions del pensament, la percepció, les emocions, la conducta i les relacions amb els altres que dificulten l’adaptació social de la persona i li causen un gran malestar.

Hi ha una gran varietat de problemes mentals, com ara la depressió, l’ansietat, el trastorn bipolar i l’esquizofrènia, i a Catalunya hi ha una prevalença de 15.500 casos per cada 100.000 habitants i s’estima que cada any se’n diagnostiquen 4.800 casos nous per cada 100.000 persones.

Per tant, finalment, no es farà sobre l’endometriosi. Després del Marató de l’any passat, va començar una campanya a les xarxes per que es fes sobre aquesta malaltia. que només afecta les dones. Una malaltia crònica en la qual l’endometri, que és el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Això causa infertilitat, dolor invalidant cada mes durant la menstruació i dolors en les relacions sexuals i en el moment d’orinar, entre més.

Per què és important una Marató sobre l’endometriosi?

Aquesta serà la tercera vegada que La Marató estarà dedicada a les malalties mentals. D’ençà de l’any 1992, La Marató ha recaptat més de 197 milions d’euros i ha finançat 872 projectes d’investigació.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb