L’Ajuntament de Manises (l’Horta Oest) ha completat la retirada de les plaques amb simbologia franquista que encara hi havia en cent vint edificis de la localitat. Eren més d’un centenar de plaques del Ministeri d’Habitatge franquista, amb l’escut de la Falange i  n’hi havia per diversos punts de la ciutat.

La retirada s’ha fet en compliment de la Llei de Memòria Històrica, que estableix: ‘Les administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la guerra civil i de la repressió de la dictadura.’

Després de l’aprovació de la resolució, el 2016, l’Ajuntament de Manises, amb la participació dels ciutadans, va elaborar un inventari de les 158 plaques franquistes que hi havia al municipi. Tot seguit, l’ajuntament va informar els propietaris dels blocs corresponents perquè les retiressin, a més d’indicar-los que, si no ho feien, els tècnics municipals actuarien d’ofici.

La Regidoria de Memòria Històrica de l’ajuntament va demanar els informes jurídics pertinents per dur a terme aquesta acció i finalment, el mes passat, va fer retirar tots aquests símbols il·legals.

La regidora, Pilar Gómez, diu: ‘Tenim l’obligació de fer complir la legalitat vigent i no permetre que, després de trenta-cinc anys de la mort del dictador, encara hi haja 158 insígnies amb símbols commemoratius de la dictadura a la nostra ciutat.’ Per ella, s’ha complert una reivindicació històrica i justa de molts veïns de Manises.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb