Perpinyà clama contra la reforma de les pensions en una de les manifestacions més multitudinàries de la història de la ciutat

  • Centenars de milers de persones s'han manifestat per tot l'estat francès contra la proposta de Macron d'allargar l'edat de jubilació

VilaWeb
Manifestants protesten a la plaça de la Bastilla de París. Fotografia: Yoan Valat.
Redacció
19.01.2023 - 11:49
Actualització: 19.01.2023 - 21:24

20.000 manifestants, segons l’organització, i 12.000, segons la policia, han protestat avui a Perpinyà contra el nou pla d’Emmanuel Macron per a allargar l’edat de jubilació. És una de les mobilitzacions més multitudinàries d’aquests darrers vint anys a la ciutat, després de la de “Tots som Charlie Hebdo” que va aplegar prop de 40.000 persones.

Hi han participat tots els grans sindicats de Catalunya Nord. La manifestació ha sortit a les 10.45 des de la plaça de Catalunya i ha recorregut la rambla dels Pirineus fins al peu del Castellet, on els manifestants s’han aplegat rere una gran pancarta que deia “Apugeu els salaris, no l’edat de jubilació”.

Grans alteracions del transport públic

El transport públic, sobretot els ferrocarrils, ha estat sota mínims durant tota la jornada, i no hi ha hagut cap tren entre Cervera de la Marenda i Narbona. A la xarxa d’autobusos LiO, que opera a tota la regió de Catalunya Nord – Occitània, el seguiment de la vaga ha estat d’un 50%.

La xarxa de transports és un bon termòmetre dels moviments socials perquè fa visible la mobilització. El ministre de Transports francès, Clément Beaune, preveient un dia complicat, ha recomanat d’evitar el transport públic. “Tot allò que permeti d’avançar o endarrerir un viatge és benvingut, perquè serà un dijous molt difícil”, ha dit en declaracions a France 2.

El 68% dels ciutadans de l’estat francès s’oposa al nou pla de pensions de Macron, segons un sondatge de l’Institut d’Opinió Pública, i el 51% és favorable a aquesta primera jornada de vaga.

Mobilització històrica

Deixant de banda la manifestació del 2015 arran de l’atemptat contra el Charlie Hebdo, les mobilitzacions contra reformes anteriors de les pensions van fer sortir al carrer unes 15.000 persones el 2019 i 20.000 el 2010. Una altra manifestació molt concorreguda a la ciutat va ser la protesta contra l’extrema dreta del Front National l’any 2002, que va aplegar 15.000 manifestants.

Macron, criticat per haver anat a Barcelona

Durant les protestes, que s’han reproduït en més punts de l’estat francès, s’ha aplegat centenars de milers de manifestants — fins a un milió, segons algunes estimacions. La petició dels manifestants era que Macron convoqués un referèndum sobre la proposta de reforma. De Barcelona estant, on s’ha desplaçat amb motiu de la cimera hispano-francesa, Macron ha refusat aquesta petició.

El president francès ha estat molt criticat pels seus detractors, que consideren que s’ha amagat a Barcelona en una de les jornades de reivindicació social més importants d’aquests darrers anys a l’estat francès. El ministre de Treball, Olivier Dussopt, sí que s’ha excusat de la cimera per a romandre a París.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor