Més de quaranta mil manifestants a València en la mobilització més gran dels últims anys

  • La manifestació del Vint-i-cinc d'Abril ha precedit l'acte de la plaça de bous

VilaWeb
Redacció
23.04.2016 - 18:00
Actualització: 26.04.2016 - 12:30

Milers de manifestants han omplert els carrers del centre de València en la manifestació reivindicativa de la diada del Vint-i-cinc d’Abril, que porta el lema ‘Fem País Valencià’. La manifestació ha aplegat quranta mil persones, segons dades dels organitzadors. Han obert la marxa representants d’Acció Cultural del País Valencià, d’Òmnium Cultural i de l’Obra Cultural Balear, amb la presència de personalitats destacades de la societat civil, com ara els pares de Guillem Agulló, que fa ben poc van rebre un homenatge històric a les Corts. Aquesta ha estat la manifestació més gran dels últims anys, i ha cridat a construir un projecte de futur en positiu, integrador, plural i respectuós amb la cultura i la llengua, els valors de progrés, igualtat i justícia social.

Captura de pantalla 2016-04-23 a les 19.32.22

A més de la presència d’ACPV i d’altres entitats com Escola Valenciana, cal destacar també la presència d’una pancarta de l’ANC, la PDD del País Valencià i l’Assemblea Sobiranista de Mallorc, amb Àngels Folch, Toni Infante i Cristòfol Soler.

Captura de pantalla 2016-04-23 a les 19.01.49

També hi ha represetants de diversos partits polítics.

Captura de pantalla 2016-04-23 a les 19.02.29

Captura de pantalla 2016-04-23 a les 19.02.12


Manifest
El manifest amb el qual s’ha clos la convocatòria remarca que després de ‘vint anys de malgovern’ la llista dels greuges dels valencians és molt llarga amb molts anys en els quals “uns pocs construïen el seu paradís particular destruint el país, tant a través del malbaratament de la riquesa com de l’acumulació de despropòsits en la gestió”.

El text recorda la frase de Joan Fuster “Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres” i assenyala que si bé amb el canvi de govern “ens hem alleugerit de l’asfixiant sensació de respirar un aire enrarit” ara toca “posar fil a l’agulla”.

“El dol ha finalitzat. No podem dedicar-li més temps, el necessitem tot”, indiquen. En aquest sentit, demana que els valencians es posin a construir “un país més culte, més just, més bonic” on la cultura i la llengua pròpia tornin al lloc que els correspon.

Al respecte, recorda que milers de persones han treballat durant aquests anys perquè els ciments de la societat valencians no s’enfonsessin i que el nou govern “ha d’aportar solidesa institucional als ciments que des del carrer hem estat construint durant anys”.

Finalment, el text assenyala que amb això els valencians aconseguiran “un país on siga fàcil que ens reconeguem i ens reconeguen. Un país on siguem més feliços perquè se’ns respecta des del que som. Fem un país més nostre. Fem País Valencià. més unit, i més digne i més just”.

La diada del Vint-i-cinc d’Abril, que recorda l’aniversari de la batalla d’Almansa del 1707, celebra així l’acte central, que té continuïtat amb la festa per la cultura, organitzada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

ACPV torna a la plaça de bous
La manifestació precedeix la Festa per la Cultura ‘Homenatge a València’, que ACPV ha preparat a partir de les vuit del vespre a la plaça de bous de València, amb les entrades exhaurides de fa dies. Després d’una dècada i mitja de prohibició de les administracions del PP a l’ús d’aquest espai, amb el canvi de govern ACPV hi torna amb un cartell de luxe de cantants i grups valencians i de la resta del país, de Lluís Llach a Al Tall, passant per Feliu Ventura, Pau Alabajos, Miquel Gil, la Gossa Sorda… I també amb un ampli suport institucional, que va des del govern del Principat i les Illes fins a ajuntaments del País Valencià: Alacant, Castelló de la Plana, València, Vila-real, Vall d’Uixó i Almàssora. També hi col·laboren cinc universitats públiques valencianes (Jaume I de Castelló, València, Politècnica, Alacant i Miguel Hernàndez d’Elx) i la Diputació de València.

Quinze anys de prohibicions i resistència
L’any 2000 ACPV va celebrar la diada a la plaça de bous per darrera vegada. I l’espectacle que havia començat a preparar per a la del 2001 ja no es va poder fer perquè les institucions, governades pel PP, ho van impedir. Aleshores començà un període en què els governs del PP van prohibir tota mena de manifestació valencianista en aquell espai. Fou una època de censura i persecució política, amb episodis molt greus, com el tancament de les reemissions de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià.

Arran del recent canvi de color polític, ara ACPV ha pogut recuperar el festival i, alhora, pot fer ús d’aquest espai únic que els havia estat vetat. I ho fa amb un espectacle d’homenatge a València, amb moltes col·laboracions. Així el presenta l’organització: ‘Serà un concert especial i emotiu, per a fer visibles els amplis sectors del nostre país que aposten per la llengua i la cultura, que durant vint anys n’han fet possible la pervivència i la renovació, i que han treballat per alimentar l’esperança i multiplicar-la.’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor