La cimera reuneix el sobiranisme per decidir l’organització i la campanya del referèndum

  • Partits, entitats i govern es reuneixen al parlament per impulsar el Pacte Nacional pel Referèndum

VilaWeb
Redacció
23.12.2016 - 17:00
Actualització: 23.12.2016 - 20:44

La cimera pel referènudm ja està en marxa. Encapçalada pel president, Carles Puigdemont, govern, partits, entitats i organitzacions partidàries del dret a decidir es reuneixen des de dos quarts de sis al parlament per decidir com serà l’organització i la campanya pel referèndum del setembre vinent.

El govern espanyol portarà als tribunals les decisions de la cimera que vulnerin la llei
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha alertat que portarà als tribunals les decisions amb efectes jurídics que vulnerin la llei que puguin sortir de la cimera pel referèndum que se celebra al Parlament. En una atenció als mitjans, Millo ha dit que el que està havent és una reunió política i que per això ell compareixia per donar resposta política, però ha alertat que s’anirà als tribunals si en surten “decisions o actuacions jurídiques que se situïn fora del marc de les regles de joc”. “Espero que no sigui així”, ha declarat. Millo ha denunciat també l’ús del Parlament per portar a terme una trobada que no representa el conjunt dels catalans i ha afirmat que qui judicialitza la política és “qui se situa al marge de la democràcia”.

Joan Josep Nuet, optimista

El líder d’Esquerra Unida i Alternativa, Joan Josep Nuet, s’ha mostrat optimista en un piulet al seu Twitter. Concretament, ha destacat que la cimera i el Pacte Nacional pel Referèndum té ‘bona pinta’.

Celebrar un referèndum, com a màxim, al setembre
Puigdemont s’ha refermat en la intenció d’esgotar la via acordada i, en cas que sigui impossible, convocar un referèndum abans d’acabar el mes de setembre de l’any vinent. Segons TV3, Ada Colau no s’ha volgut fixar terminis i d’altres entitats han demanat més temps per decidir si s’hi adhereixen o no.

Campanya estatal i internacional per a un referèndum pactat
El Pacte Nacional pel Referèndum ha decidit fer una campanya d’àmbit estatal i internacional en favor de celebrar un referèndum pactat. Aquest gest es pot interpretar com una cessió al sector dels ‘comuns’ que encapçala Ada Colau. La via del referèndum acordat, però, no satisfà la CUP, que espera que quan es demostri que el referèndum acordat és inviable, els ‘comuns’ se sumin a la via unilateral.

Vuit persones pilotaran el camí cap al referèndum
VilaWeb ha pogut confirmar les persones que pilotaran el camí cap al referèndum. Seran Joan Ignasi Elena, Maite Arqué, Jaume Bosch, Francesc Dalmasses, Carme Laura Gil, Carme Porta, Francesc Pané i Itziar González. Són noms d’un perfil transversal que confirmen la transversalitat del referèndum i la voluntat de sumar al procés a socialistes i comuns. També s’aposta per l’experiència internacional. Vegeu-ne els seus perfils.

Sidicats i tercer sector
Els sindicats i les entitats del tercer sector han demanat que el conflicte nacional i la relació entre Catalunya i l’estat espanyol no deixi de banda la defensa dels drets socials. Ho ha explicat la diputada de CSQP, Marta Ribas, a través de Twitter.

Colau veu positiva la transversalitat del referèndum
En la seva primera intervenció, Ada Colau ha celebrat la transversalitat del referèndum i s’ha compromès a treballar de manera lleial amb el govern de la Generalitat. Així mateix, ha recordat la bona relació entre les ciutats de Barcelona i Madrid. També s’ha compromès en la defensa de la sobirania de Catalunya i de les institucions.

Artur Mas i el judici del 9-N: ‘És una aberració’
A la seva arribada a la cimera pel referèndum, l’ex-president de la Generalitat Artur Mas ha parlat davant dels mitjans. Ha recordat ‘el regal de Nadal’ del TSJC: ‘un judici per posar les urnes per saber si els ciutadans de Catalunya volien esdevenir un estat independent’.

‘La independència i l’estat català no són un crim, són idees i objectius’, ha dit l’ex-president. ‘Per posar urnes tindrem un judici’. La decisió ‘diu molt poc de l’estat espanyol i avergonyeig a molts que l’estan promovent’. ‘Tindrem un judici per la via penal que és una aberració’, ha sentenciat.

En aquest estat, ha dit Mas, ‘sembla que si algú el desafia ho ha de pagar’. En aquest sentit, ha fet una crida a tractar el procés català per la via política i no la judicial. Quelcom que l’estat espanyol ‘no és prou madur per fer’.

Rabell es referma en el referèndum pactat
El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, ha esperat que la cimera d’aquest divendres inici el camí d’un referèndum pactat. En declaracions als mitjans en la seva arribada al Parlament, Rabell ha dit que la trobada ha de servir perquè totes les forces socials i polítiques es comprometin a treballar per “mobilitzar l’opinió pública a empènyer el govern espanyol a celebrar un referèndum”, un referèndum que ha reiterat que ha de ser “amb garanties, reconeixement internacional, inclusiu i al que se senti cridat tota la ciutadania” i que ha de ser “pactat”. D’altra banda, ha celebrat que la trobada “refà la unitat” del Pacte Nacional del Dret a Decidir i ha constat que buscar dreceres “no funciona”.

Ordre del dia de la cimera
El Pacte Nacional pel Referèndum haurà de decidir també com organitza la campanya de difusió de la votació: el missatge que es farà arribar serà de neutralitat respecte del sentit del vot i es defensarà la votació com a element fonamentalment democràtic. L’organització de les campanyes pel sí o pel no es deixarà en mans dels partits i de les entitats.

Per una altra banda, Junts pel Sí i la CUP han començat a posar fil a l’agulla a una llista de més d’un centenar de noms d’especialistes en diplomàcia i dret internacional perquè integrin una comitè d’experts que apadrini la voluntat catalana de fer el referèndum. És un compromís que el parlament va adquirir en el debat de política general i que s’ha d’acomplir abans d’acabar l’any.

Els assistents a la cimera
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, encapçalarà la cimera, a què també assistiran els consellers implicats en l’organització i l’execució del referèndum: el vice-president, conseller d’Economia i president d’ERC, Oriol Junqueras; la consellera de Presidència, Neus Munté; el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; el conseller de Justícia, Carles Mundó; i la consellera de Governació, Meritxell Borràs.

També hi assistiran la presidenta del parlament, Carme Forcadell; l’ex-president de la Generalitat Artur Mas, l’ex-presidenta del parlament Núria de Gispert, el coordinador del PNDD, Joan Rigol; la batllessa de Barcelona, Ada Colau; i els presidents de les diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida: Mercè Conesa, Josep Poblet, Pere Vila i Joan Reñé, respectivament. En representació del Consell de Governs Locals de Catalunya, que aplega entitats municipalistes, hi haurà Miquel Buch, que n’és president en funcions.

Grups parlamentaris i partits polítics
Per part de Junts pel Sí, hi haurà el president del grup parlamentari, Jordi Turull, i el portaveu adjunt, Roger Torrent. De Catalunya Sí que es Pot, hi acudirà el president, Lluís Rabell, i el portaveu, Joan Coscubiela. Així mateix, hi participaran la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, i la portaveu, Anna Gabriel.

Pel que fa als partits polítics, el PDECat serà encapçalat per la coordinadora general, Marta Pascal, mentre que per ERC hi aniran la secretària general, Marta Rovira, i el portaveu del grup al congrés espanyol, Joan Tardà. El portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, i el de Demòcrates, Antoni Castellà, també hi participaran.

El cap de files d’En Comú Podem, Xavier Domènech, va declinar ahir la invitació perquè considera que l’espai dels comuns ja és àmpliament representat per Colau. En representació dels partits integrants de CSQP, hi aniran la coordinadora nacional d’ICV, Marta Ribas; el secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin; i el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet.

Eurodiputats catalans
Els eurodiputats Ramon Tremosa (PDECat), Josep-Maria Terricabras i Ernest Maragall (ERC-MES) també hi assistiran. Ernest Urtasun (ICV-EUiA) no hi podrà ser per motius d’agenda. Els eurodiputats catalans ja van assistir a la darrera reunió del PNDD, el 6 de març, per explicar la receptivitat de les institucions europees respecte del procés sobiranista.

Entitats
Els dirigents de les entitats sobiranistes tampoc no hi faltaran: el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez; la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras; el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; i la vice-presidenta de Súmate, Montse Sánchez.

També hi acudiran representants d’entitats socials i culturals com ara Oriol Illa, president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector; Òscar Escudé, president de Plataforma per la Llengua; i Maria Mercè Jou, del Consell Interuniversitari de Catalunya.

Sindicats i patronals
Els màxims representants de CCOO i UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Camil Ros, respectivament, han confirmat l’assistència a la reunió. Pel que fa a les patronals, hi seran presents representants de la Cecot i PIMEC, però no hi anirà ningú de Fepime, tot i que sí que va assistir a l’última reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir del març del 2015. En canvi, Foment no ha format mai part del Pacte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any