Les onze propostes del Llum BCN 2023 que no podeu passar per alt

  • El Festival d’Arts Lumíniques de Barcelona torna al Poblenou amb més de trenta propostes d’artistes de renom internacional

VilaWeb
Redacció
03.02.2023 - 19:00
Actualització: 03.02.2023 - 19:07

El festival Llum BCN torna al Poblenou de Barcelona, des d’avui fins el 5 de febrer. Compta amb més de trenta propostes, distribuïdes pels carrers del barri, que s’ompliran d’art en viu, dissenys d’il·luminació i entorns interactius.

Enguany se centra en la crisi del canvi climàtic i la importància de les energies renovables. Però les obres són alhora una reflexió sobre més temes actuals, com ara la tecnologia, la intel·ligència artificial i els desafiaments globals.

Gairebé totes les obres es poden visitar, de franc, quan es faci fosc avui i dissabte entre les 18.30 i les 23.30 i diumenge fins a les 23.00. Tot i això, les instal·lacions situades en espais reduïts tenen una cabuda limitada. En aquest cas, pot ser que hi hagi un temps d’espera.

Un any més, Llum BCN opta pel talent emergent i per això inclou les obres procedents d’escoles de disseny, d’art, d’il·luminació i d’arquitectura de Barcelona.

Entre la resta d’artistes, de renom nacional i internacional, es destaca l’obra del col·lectiu Kimchi and Chips, que projectarà una segona lluna sobre el Parc Central del Poblenou, i l’obra de Chila Kumari Singh Burman, que presenta una instal·lació reflexiva i política amb llums de neó.

Tot seguit us oferim una llista amb les onze propostes que no podeu passar per alt:

Liberty and Light, de Chila Kumari Singh Burman

La proposta de Chila Kumari Singh Burman fusiona el missatge pacifista del Guernica amb l’obra pròpia de l’artista, i conté un desplegament d’escultures de neó amb una forta presència de la iconografia hindú-panjabi. L’artista respon a les actuals turbulències globals amb una llum simbòlica i ha creat una instal·lació pensada per elevar l’ànim de l’espectador.

  • Lloc: façana del Museu Can Framis (carrer de Sancho de Ávila, 154-172).

liberty de llum BCN 2023

Another Moon, de Kimchi and Chips

El col·lectiu sud-coreà Kimchi and Chips farà aparèixer al cel de Barcelona una segona lluna. La projecció amb làsers funciona amb l’energia solar acumulada durant el dia i alliberada a la nit, i es veurà fins a un quilòmetre a distància.

  • Lloc: parc del Poblenou (avinguda Diagonal, 130).

Another Moon Llum BCN 2023

We Harvest Wind, de Thijs Biersteker

La proposta de Thijs Biersteker apel·la directament a la qüestió de la crisi climàtica, amb una instal·lació interactiva que juga amb l’energia eòlica. Els visitants activaran el giny eòlic amb el moviment d’uns ventiladors des de diferents angles, i faran que les aspes de tres metres de diàmetre girin al voltant d’una agulla central.

  • Lloc: sala Ricson (carrer d’Emília Coranty, 16).

Wind Llum BCN 2023

Arborialis, d’Architects of Air

Arborialis, del col·lectiu Architects of Air, és una escultura pneumàtica interactiva on la gent s’endinsa per trobar-se amb la bellesa de la llum i el color. És una experiència sensorial inspirada en les formes de la natura i, especialment, en els arbres. Aquesta instal·lació, a diferència de la resta, obre a les 16.30.

  • Lloc: plaça de Josep Antoni Coderch.

Abstract, del Collectif Coin

Abstract, del grup Collectif Coin, és un dispositiu que tradueix la teoria de la relativitat d’Albert Einstein a partir del moviment, el so i la llum. Consisteix en un bucle de vint minuts que juga amb la noció del temps gràcies al moviment vertical d’unes estructures lumíniques.

  • Lloc: Universitat Pompeu Fabra (carrer de Roc Boronat, 125).

Abstract Llum BCN 2023

Anima, de Nick Verstand (en col·laboració amb wiwo.studio i 4DSOUND)

Nick Verstand presenta una instal·lació escultòrica desenvolupada per explorar la relació entre la intel·ligència artificial i l’ésser humà. L’obra té una figura lumínica amb moviment, textura i so, que reprodueix la viscositat d’un fluid metàl·lic, i que es troba suspesa del sostre en un recinte a les fosques.

  • Lloc: Disseny Hub Barcelona (carrer d’Àvila, 182).

Anima Llum BCN 2023

Atmospheric Lighthouse, de Richard Vijgen

Atmospheric Lighthouse, de Richard Vijgen, és la primera instal·lació exterior al mirador Torre Glòries i convida a fer una mirada conscient de l’ecosistema urbà de Barcelona. El projecte fa visible la pols, la sorra que arriba del desert o la humitat de la mar, gràcies a un complex sistema de captura de dades atmosfèriques.

  • Lloc: mirador Torre Glòries (avinguda Diagonal, 211).

Atmospheric Llum BCN 2023

Molonith, de SpY

Molonith, de l’artista urbà SpY, és una experiència visual que crea un vincle entre el mite cinematogràfic de Stanley Kubrick i l’element més totèmic de la nostra societat: la pantalla del mòbil. La instal·lació consta d’un monòlit lluminós.

  • Passatge Mediapro (avinguda Diagonal, 187-189).

Transient, de BAU – Centre Universitari d’Arts i Dissenys

La instal·lació Transient, concebuda pels alumnes de BAU, proposa una observació de l’univers lumínic d’una ciutat i els seus senyals de comunicació, mitjançant un paisatge de llums.

  • Lloc: interior de l’illa del carrer de Pallars, 172.

Slow Light, del IED

Slow Light, de l’Institut Europeu del Disseny (IED), és una instal·lació lumínica interactiva en què els visitants, amb els seus mòbils, poden explorar efectes lluminosos de tota mena. El projecte proposa una reflexió sobre el consum sostenible i conscient.

  • Lloc: pati de l’Hotel Vila Olímpica (carrer d’Àlaba, 85).

Carrés magiques de traits lumineux, de Vera Molnár i Joanie Lemercier

En aquesta col·laboració entre Vera Molnár i Joanie Lemercier les composicions geomètriques de l’última són transformades en llum i moviment, per tal de crear una projecció de geometries que canvia de forma.

  • Lloc: carrer de Pere IV, 115.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor