07.07.2017 - 22:00
La secció de llengua i literatura de l’Institut Menorquí d’Estudis organitza avui la sisena jornada d’estudi i homenatge, aquesta vegada dedicada al filòleg i polític Jordi Carbonell, que es va morir l’estiu de l’any passat.
Carbonell, nascut a Barcelona l’any 1924, és considerat menorquí d’adopció per la seva gran tasca de recuperació de la literatura catalana cultivada a Menorca sota el domini britànic, durant l’anomenat ‘segle d’or’.
La jornada, titulada ‘L’artífex del període menorquí de la literatura catalana‘, es farà a la sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic de Ciutadella. Comença a les deu del matí i s’allargarà fins a un quart de nou del vespre.
Jordi Carbonell va ser membre d’honor de l’Institut Menorquí d’Estudis i l’any 2010 va rebre la distinció del Consell Insular de Menorca ‘Taula d’Or’, en reconeixement per la feina feta en favor del patrimoni menorquí.
Fina Salord, presidenta del consell científic de l’Institut Menorquí d’Estudis, ha explicat a VilaWeb que dediquen la jornada a Carbonell perquè el consideren el seu màxim referent: ‘És el gran arquitecte i dissenyador de la nostra història literària. Ens sentim deutors de tot el que va recuperar i fer per valorar el llegat cultural de Menorca.’
El filòleg que va descobrir el patrimoni literari menorquí
Cap a la dècada del 1960, Jordi Carbonell va endinsar-se en la història literària del segle XVIII i principi del XIX. L’any 1964 publicà El període menorquí de la literatura catalana, en què mostra la situació i els autors de la il·lustració menorquina. Aquest mateix any publicà un monogràfic a la revista Serra d’Or, ‘La cultura a Menorca’. Era la primera síntesi sobre la història de la literatura menorquina. Segons Salord, ‘la publicació d’aquest text va fer adonar a molta gent que Menorca no era pobra en literatura, sinó al contrari’.
L’any 1968, Carbonell va donar a conèixer el manuscrit Lucrècia i l’any 1982, Rosaura o el més constant amor, totes dues obres de Joan Ramis. Va centrar-se a estudiar aquest autor i la literatura gramatical d’Antoni Febrer, tots dos maonesos. També va publicar estudis de Roís de Corella.