Maria PB (@mapebix, a Twitter) és graduada en filologia catalana i aquesta setmana passada va anar a una entrevista de feina a l’acadèmia d’idiomes de València The Language Station. La feina que s’oferia era de professora de català. Durant l’entrevista va parlar en català i el director de l’acadèmia, en espanyol. ‘No em dóna la gana de parlar en valencià perquè em cansa’, li digué el director, que la va acabar tractant de mal educada per haver respost l’entrevista en català.

Maria PB va fer públic el cas a Twitter, i el seu cas va desfermar una onada d’indignació a la xarxa.

Arran de la po,lèmica, l’acadèmia van fer ‘un intent de disculpa per correu electrònic’, segons que va explicar ella més tard. Maria va agrair el suport rebut, també de la direcció de Política Lingüística de la Generalitat:

Però el cas no es va acabar pas ací. L’acadèmia va publicar a Facebook un escrit del director en què provava de justificar-se. ‘La conversa era de part meva sempre en castellà, i em responia sempre en valencià […]. Durant quinze minuts l’entrevista es desenvolupa així. Després d’aquest temps prudencial vaig demanar a l’entrevistada si no li semblava una falta de respecte de no parlar a la persona que et cita en el mateix idioma. On és açò que no defensem el valencià?’

Per a reblar-ho, acompanya el text d’una fotografia menjant una paella, ‘una petita mostra de valenciania’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb