Les marxes de protesta per les maniobres militars que fa avui l’exèrcit espanyol als municipis de Celrà i Girona han arribat fins al castell de Sant Miquel, on s’han aplegat unes cent cinquanta persones. Han sortit des de l’església de Celrà i des de la Lleona de Girona (a les escales de l’església de Sant Feliu). Una vegada al capdamunt del castell, el batlle de Celrà, Dani Cornellà, ha fet un parlament en què ha dit que la presència militar era una ‘represàlia’ al municipi per haver aprovat el novembre passat i per unanimitat una moció contra l’exèrcit i contra la seva activitat en espais que no fossin estrictament militars. ‘Avui s’ha trepitjat la legitimitat dels acords presos i la democràcia del poble de Celrà’, ha dit Cornellà.

Durant l’ascens hi havia la possibilitat que la marxa procedent de Celrà topés amb el grup de militars que fa maniobres per la zona, però aquests han esquivat la trobada i s’han agreçat cap a un altre castell de la població, el de Mabarrera. Quan l’algutzir ha anat a notificar-los que havien d’anar-se’n s’ha trobat que ja eren fora.

Ací podeu veure el moment que han abandonat la zona de la Gavarres després de completar les maniobres:

Vegeu algunes de les imatges de la marxa i del desplegament militar a la zona:

Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé
Autor: Albert Salamé

L’exèrcit espanyol va comunicar dimecres als ajuntaments de Cerlà i Girona que volia fer maniobres militars pels camins rurals d’aquests dos termes municipals, concretament per les zones de Sant Miquel i les Gavarres. Això no va agradar als consistoris, que s’hi van oposar fermament. D’aleshores ençà, l’independentisme del Gironès, amb el suport del de la resta del país, ha fet front comú contra els militars de l’exèrcit espanyol.

Dimecres mateix, el batlle de Celrà, Dani Cornellà (CUP), va respondre al Ministeri de Defensa espanyol que no volia soldats recorrent el poble ni el terme municipal. L’equip de govern va emetre un ban recordant que el novembre passat s’havia aprovat una moció que rebutjava la presència de l’exèrcit espanyol. ‘Amb el ban volem informar la població de la decisió que va prendre el govern municipal’, ha explicat Cornellà a VilaWeb. ‘La moció del novembre no la va impugnar ningú i considerem que és plenament vigent’, considera. Ací podeu llegir el ban:

Quan va saber les intencions de les forces armades espanyoles, l’Ajuntament de Celrà va convocar ciutadans i entitats a participar en les mobilitzacions contra les maniobres militars. Cornellà explica que s’hi ha afegit molta gent, principalment del Gironès, però també de comarques de la rodalia.

Per les entitats i organitzacions independentistes, les maniobres són una provocació del Ministeri de Defensa espanyol i atempten directament contra els valors de la pau. Cornellà va dir que les maniobres no eren sinó una estratègia per a atemorir-los i atacar els passos que han fet en favor del procés sobiranista. ‘Fins ara no havien vingut mai a fer maniobres; no és casualitat’, recorda.

Els intents del govern d’evitar les maniobres
Però, malgrat les nombroses mostres de rebuig que ha originat aquesta decisió, l’exèrcit espanyol no ha canviat de parer. Els militars espanyols s’entrenaran aquest matí pels termes municipals de Celrà i Girona. Una vuitantena de soldats i quatre camions lleugers s’hi desplegaran per a fer una marxa que anomenen ‘d’enduriment’.

A banda de reivindicar els valors de la pau, avui també es defensarà l’autonomia local. Tant el govern municipal de Celrà com la Diputació de Girona –a instància de la CUP– van aprovar mocions de rebuig a la presència de l’exèrcit espanyol. El batlle de Celrà lamenta que l’exèrcit espanyol no hagi donat cap resposta al govern municipal. Cornellà explica que el govern de la Generalitat –concretament el Departament d’Afers Exteriors de Raül Romeva– ha intentat aturar les maniobres, sense èxit.

Girona responsabilitza l’exèrcit espanyol de ‘qualsevol incident’
Per Marta Madrenas, batllessa de Girona (PDECat), les maniobres són una ‘greu irresponsabilitat’. Per això dijous va instar el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, a aturar-les. ‘Farem responsables els soldats de qualsevol incident o accident que causi la marxa’, va dir.

D’ençà que va rebre la notificació de maniobres, l’Ajuntament de Girona ha provat d’impedir-les. ‘No hi ha opció jurídica per a prohibir-les’, explica. Alhora, Madrenas no entén el canvi de criteri de l’exèrcit espanyol, que feia molts anys que no feia maniobres a la zona. ‘És el lloc més inadequat’, diu. I recordà que el lloc on es faran els entrenaments militars és una zona molt transitada, plena d’excursionistes i esportistes.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb