Totes les xifres del judici contra el procés: 600 periodistes i 3.700 dies de reclusió

  • Els presos políticis sumen més de 3.700 dies de reclusió

VilaWeb
Redacció
12.02.2019 - 01:50
Actualització: 12.02.2019 - 10:34

Avui comença al Tribunal Suprem espanyol el judici contra el procés independentista. S’hi han acreditat més de 600 periodistes de 150 mitjans de comunicació diferents, dels quals 50 són internacionals. Set magistrats formen el tribunal presidit per Manuel Marchena, per on passaran més de 500 testimonis. Mariano Rajoy, Soraya Sáez de Santamaría, Enric Millo o Josep Lluís Trapero, entre més, hi hauran de declarar. El Suprem ha descartat la presència del rei espanyol Felipe VI, Carles Puigdemont i Marta Rovira.

Al banc dels acusats, 12 dirigents independentistes, per als quals hom sol·licita 702 anys de presó. És la petició global que fa l’acusació popular, exercida pel partit d’extrema dreta Vox. Els delictes que els imputen són rebel·lió, malversació i organització criminal. Les peticions de pena de la fiscalia sumen 177 anys. L’advocacia de l’estat, 119: n’exclou la rebel·lió i els imputa sedició. 9 dels 12 acusats són empresonats de fa mesos. Entre tots ja han complert més de 3.700 dies de reclusió. Quim Torra, Pere Aragonès i Roger Torrent assisteixen al primer dia de judici.

Seguiment mediàtic
S’hi han acreditat més de 600 periodistes de 150 mitjans de comunicació, dels quals 50 són internacionals. És una xifra lleugerament inferior a alguns altres judicis com el dels atemptats de l’11-M a Madrid. Hi haurà limitacions. El Suprem ha advertit que només hi podran accedir dos periodistes per mitjà.

Dos magistrats del gabinet tècnic del Suprem estaran a disposició dels periodistes acreditats dins el tribunal per aclarir els dubtes jurídics que puguin sorgir durant les sessions.

El Tribunal Suprem ha estat blindat. S’ha advertit explícitament els periodistes que els retiraran l’acreditació per cobrir el judici si publiquen cap imatge tant de la sala de vistes com de l’interior de l’edifici. Vol evitar que aparegui cap imatge dels presos pels passadissos de l’edifici.

Judici en directe
El judici es retransmetrà en directe i, per primera vegada a la història, el Tribunal Suprem espanyol emetrà totes les sessions en streaming des del seu web. A més, TV3 també l’oferirà íntegre. El Tribunal Suprem diu que vol transmetre una imatge de ‘transparència’ i ‘publicitat plena’. Però la veritat és que ha fet servir l’argument de la retransmissió televisiva per refusar la petició d’algunes defenses de reservar llocs a observadors internacionals dins la sala.

Més de 3.700 dies en presó preventiva
9 dels 12 acusats arriben al judici després de mesos de presó preventiva i entre tots superen els 3.700 dies de reclusió. Els que fa més temps que estan tancats són Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que hi són d’ençà del 16 d’octubre de 2017. Sumen 484 dies de reclusió. Oriol Junqueras i Joaquim Forn són a la presó del 2 de novembre de 2017 ençà. Acumulen 467 dies en presó preventiva. La presidenta Carme Forcadell ja ha estat 327 dies privada de llibertat. Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, 359.

Els presos polítics són a presons espanyoles d’ençà de l’1 de febrer. Els homes, a Soto del Real i les dones a Alcalá Meco. Hauran de fer més de 40 quilòmetres per a arribar al Suprem. El judici es farà en sessions de matí i tarda, de dimarts a dijous, en horari de 10.00 a 18.00, amb una hora i mitja per dinar. El tribunal reserva el divendres per si cal allargar les sessions i fins i tot podria habilitar els dissabtes. La previsió del tribunal és acabar el judici abans de les eleccions del 26 de maig i notificar la sentència després abans de l’estiu.

Vuit equips de defensa i tres acusacions
Dins la sala de vistes hi haurà vuit equips de defensa que contrarestaran els arguments de les tres acusacions. Per part de la fiscalia hi haurà Consuelo Madrigal, Javier Zaragoza, Jaime Moreno i Fidel Cadena. L’advocacia de l’estat ha designat la cap de penal Rosa María Seone i Elena Sáenz. Seoane va substituir Edmundo Bal, partidari de mantenir la mateixa acusació que la fiscalia per rebel·lió i no rebaixar-la a sedició.

Les defenses dels acusats seran representades pels lletrats Andreu van den Eynde i Estefania Torrente (Romeva i Junqueras), Jordi Pina, Ana Bernaola, Francesc Homs i Míriam Company (Rull, Turull, Sànchez), Mariano Bergés (Bassa), Xavier Melero, Judit Gené i Francesc Homs (Forn i Borràs), Marina Roig, Benet Salellas i Àlex Solà (Cuixart), Olga Arderiu i Raimon Tomàs (Forcadell), Josep Riba (Mundó) i Pau Molins i Juan Segarra (Vila).

Qui són els magistrats?
N’hi ha set: Manuel Marchena (president del tribunal i ponent de la sentència), Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo, Luciano Varela, Antonio del Moral, Andrés Palomo i Ana María Ferrer.

Marchena també és president de la sala penal del Suprem d’ençà del 2014. PP i PSOE van pactar de nomenar-lo president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en substitució de Carlos Lesmes, que havia exhaurit el mandat. L’operació es va frustrar per un missatge de WhattsApp del portaveu del PP al senat espanyol, Ignacio Cosidó, en un xat amb tots els senadors, en què deia que la sortida de Marchena els permetria ‘controlar la sala penal per darrere’. Fiscal de carrera, ha exercit al Tribunal Suprem i ha estat fiscal en cap de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat. No pertany a cap associació de la magistratura.

Luciano Varela i Ana María Ferrer són membres de Jutges i Jutgesses per la Democràcia. Nascut el 1947, Varela va ser el fundador d’aquesta associació progressista i va ingressar a la carrera judicial el 1976, abans de la redacció de la constitució espanyola.

Juan Ramón Berdugo i Antonio del Moral són membres de l’Associació Professional de la Magistratura (APM), de caràcter conservador. El jutge instructor d’aquesta causa, Pablo Llarena, va ser precisament president d’aquesta associació. Andrés Arrieta és associat a l’associació Francisco de Vitoria, considerada moderada.

Curiositats de la sala
La sala de plens del Tribunal Suprem és l’escenari on es farà el judici contra el procés independentista. És la sala principal del Suprem, a la segona planta de l’edifici, que data del segle XVIII i que havia estat un convent. Ha estat testimoni de més judicis importants com ara el que va acabar amb la il·legalització d’Acció Nacionalista Basca i el Partit Comunista de les Terres Basques, el cas Filesa, el segrest de Segundo Marey per part dels GAL i la vista d’apel·lació per l’intent de cop d’estat del 23-F. Al sostre, hi ha la pintura a l’oli La justícia triomfant sobre el mal de Marcliano Santa María, i el lema –en llatí– que presideix la sortida de la sala és: ‘Procedeixi del teu rostre la meva justícia. Els teus ulls vegin l’equitat’. A la paret posterior de la sala de plens hi ha un gran crucifix que es va retirar al desembre per a restaurar-lo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor