Les músiques mediterrànies es reivindiquen al bell mig de València 

  • El Festival Polirítmia programa dotze concerts · Es farà a la plaça de l’Ajuntament de València del 2 a l’11 de juliol

VilaWeb
Pau Benavent
30.06.2021 - 21:50
Actualització: 01.07.2021 - 16:46

El quart Festival Polirítmia es farà del 2 a l’11 de juliol a la nova plaça de l’Ajuntament de València, recuperada per a vianants, amb una limitació de cabuda de quatre-centes persones i totes les mesures de seguretat contra la covid-19. És una cita de música d’arrel que s’ha fet un lloc entre les més destacades del país amb una programació que inclou actuacions públiques, tallers i formació per a docents. D’ençà del primer any, han donat eines per incorporar músiques d’arreu a les aules i hi han actuat músics com ara Pep Gimeno, Botifarra, Milo Ke Mandarini, Mara Aranda, Efrén López, Vanesa Muela, Eliseo Parra i més.

Enguany són dotze concerts gratuïts amb reserva prèvia d’artistes consolidats, nacionals i internacionals, amb una defensa decidida de la música d’arrel valenciana i mediterrània. Hi participen els cantants Carles Dénia i Josep Aparicio, Apa, i els grups Carraixet, Musicants, Aljub i Sons d’Embat, i el tortosí Òscar Antolí. També el gallec Xisco Feijoó, Los Hermanos Cubero –de Guadalajara i residents a Barcelona– el sextet occità San Salvador i Laüsa i Eléonore Fourniau, també occitans.

Acte inaugural

Divendres 2 de juliol a les vuit de la vesprada arrenca el festival amb Re-Muixerem, un aplec de muixerangues que comptarà amb dinou colles federades del país, com ara la Muixeranga d’Alacant, les dues d’Algemesí, la Muixeranga de Vinaròs i la Muixeranga de Barcelona. Serà la primera cita conjunta organitzada per la Federació d’ençà de la irrupció de la pandèmia i, per tant, totes les colles actuaran d’acord amb l’últim protocol que van pactar amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. No podran fer les figures més habituals, però faran tempteigs de manera simbòlica amb membres dels mateixos grups de convivència.

Arrels valencianes i mediterrànies

Carles Dénia presentarà la nova edició del disc elogiat El paradís de les paraules, pel desè aniversari del llançament. Els versos dels poetes andalusins que van viure a València entre els segles IX i XIII, Ibn Khafaja, Ibn Al-Abba, Al-Russafí i més, tornen a sonar en la seva veu i adaptats pel poeta saforí Josep Piera, tot això amb l’acompanyament instrumental de Dario Barrosso, Guillem Aguilar, Carlos Montfort i el percussionista Aleix Tobias. Plegats interpretaran temes com “Si de vora meu un dia” i el delirós i efusiu “Deixeu-vos de retraure’m les passions”.

La formació encapçalada per Joansa Maravilla, Aljub, també fa anys: compleixen vint anys de trajectòria i ho celebren amb la presentació del disc nou Cor de magrana. Ho faran en companyia dels convidats Elma Sambeat i Carraixet, l’imprescindible grup femení de l’Horta Nord que l’any que ve complirà cinquanta anys i que també actuarà al festival per fer el concert de cloenda. Així mateix es projectarà el documentari sobre l’atemptat que li va fer l’extrema dreta l’any 1979.

El cantaor Josep Aparicio, Apa presentarà el disc nou Sinergies amb el guitarrista Ricardo Esteve, en què barreja estils diferents amb el seu cant ornamentat ricament, per acostar-nos a les cançons de lluita dels anys seixanta i setanta del segle XX, com ara les de Luis Eduardo Aute, Víctor Jara, Remigi Palmero i Paco Muñoz, entre més.

Josep Aparicio, Apa, durant la conferència de premsa (fotografia: Susana Godoy).

El clarinetista de Tortosa Òscar Antolí presentarà el disc Penínsulas amb el seu quartet, format per músics d’arreu d’Europa. És un treball de composicions originals inspirades en la Mediterrània i que fan un viatge per Ibèria, els Balcans i Anatòlia. Musicants també viatjarà per la mar, concretament, de Gaza fins a les muntanyes del Rif amb músiques i lletres reinterpretades i composicions noves, on sonaran des de Verdiales d’Almeria a Ovidi Montllor, tot passant per la tarantel·la.

A més, l’acordionista valldalbaidí Pau Barberà encapçalarà Sons d’Embat, un projecte de cançons seves, poemes de David Mira i temes d’origen popular i tradicional, que pouen d’arrels peninsulars i mediterrànies. L’acompanyaran sis músics d’arreu del país que també són exponents de la música d’arrel actual. Plegats faran un repertori divers, molt ric en sonoritats i ritmes, i lligat a la seva trajectòria personal i artística.

De Galícia a Occitània

Xisco Feijoó, cantant, coreògraf i professor de cant de l’Escola Municipal de Vigo de Música Folk i Tradicional, presentarà el primer disc tot sol Peixe amb vuit músics més. El violí, la percussió tradicional, l’acordió diatònic, la guitarra elèctrica, la requinta gallega i més instruments entusiasmaran els espectadors amb ritmes alegres i encomanadissos, com el del tema que dóna nom al disc. Feijoó ha estat anys fent treballs etnogràfics, col·laborant amb artistes diversos i presentant un programa televisiu de cultura popular gallega. La seua música resta ben arrelada i fa evident una carrera musical lligada intrínsecament a la tradició amb una mirada oberta i transversal.

Los Hermanos Cubero, Enrique i Roberto, presenten en format trio el projecte Errantes Telúrico – Proyecto Toribio, un disc doble farcit de col·laboracions i del repertori del violinista tradicional Toribio del Olmo, d’Algora (Guadalajara), que els Cubero han recuperat i que és interpretat per María San Miguel. El grup Laüsa fa Ball popular que sona gascó, un espectacle que parteix d’un treball de recerca previ en arxius diversos i que n’actualitza el contingut amb una barreja d’estils actuals, interpretats amb acordió diatònic, veus, viola, buzuki i més instruments.

Éleonore Fourniau Ensemble presenta Cançons d’Anatòlia i Mesopotàmia un espectacle on sona des d’un lament kurd fins a un poema espiritual aleví, passant per melodies de ball en cadena de noces. Ella hi posa veu, viola de roda i baglama, i és acompanyada de tres músics, entre els quals hi ha el prestigiós multiinstrumentista valencià Efrén López, també al baglama i a la viola de roda, i també a l’ud, el buzuq i el rabab afganès.

La polifonia hi serà ben present amb el sextet San Salvador que, des de la Nova Aquitània, han preparat el primer disc La grande Folie, en què sis veus, dos tambors, dotze mans i una pandereta fan una explosió rítmica i harmònica, enèrgica i trepidant, que no deixarà ningú indiferent.

San Salvador

Noves sinergies

El Polirítmia, Festival de Concerts i Formació en Músiques i Danses de la Mediterrània, és organitzat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, i coordinat pel CEFIRE artístico-expressiu. Entre més, hi col·labora l’Institut Ramon Llull, amb qui enceta dos programes de residència artística amb músics valencians –a Portugal i al Marroc– que acabaran amb la mostra del resultat l’any que ve. El director artístic del festival és el músic i doctor en dansa Rafel Arnal.

Rafel Arnal, durant la conferència de premsa (fotografia: Susana Godoy).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any