Les 5 perles: Triomfa una cançó dedicada a l’Anna Gabriel i Aina Clotet s’estrena com a directora

  • Us oferim un recull de notícies curioses i destacades

VilaWeb
Redacció
05.04.2016 - 21:25
Actualització: 05.04.2016 - 21:29

1a perla. La cançó dedicada a Anna Gabriel que s’escampa per les xarxes: El cantant Pere Tapias va dedicar una cançó a la diputada de la CUP, Anna Gabriel. En la seva participació setmanal al programa ‘El suplement’, Tàpies elogiava la posició inamovible que va aconseguir que Artur Mas fes un pas al costat: ‘Sense alçar la veu, Anna Gabriel s’ha convertit en l’assot dels seus rivals polítics.’ Ara la cançó s’ha escampat per les xarxes com Twitter i Facebook.

Vegeu Tapias cantant-la ací:


2a perla. Corea del Nord bombardeja Seül en un vídeo i li envia un ultimàtum: ‘Tot el país serà reduït a cendres’, es llegeix al final del vídeo que ha distribuït Corea del Nord a través d’internet. De fet, es titula així: ‘Si Corea del Sur no compleix el nostre ultimàtum, passarà el següent’. El que es pot veure són uns míssils que destrueixen per complet Seül i destrueixen diferents edificis icònics de la ciutat.

Quan parla d’ultimàtum, Corea del Nord es refereix a l’avís que va enviar als seus veïns del sud arran de les col·laboracions que el seu exèrcit manté anualment amb els dels Estats Units.

Fa uns dies Corea del Nord va amenaçar Estats Units amb un vídeo. Amb efectes visuals, mostrava una explosió sobre la ciutat i com posteriorment el foc cremava el Capitoli i la bandera dels EUA. ‘Si els imperialistes dels Estats Units ens amenacen, respondrem immediatament amb armes nuclears’, deia un text que acompanya les imatges.

https://www.youtube.com/watch?v=8L2hUxBXDug


3a perla. L’ANC tanca per primer cop amb números vermells per una multa i una inspecció d’hisenda: L’ANC presentarà per primera vegada números vermells en un exercici: 132.049 euros de dèficit el 2015. Així consta en la documentació de l’assemblea general ordinària del 17 d’abril vinent a Manresa. L’informe econòmic (pdf), signat pel tresorer de l’entitat, atribueix aquest dèficit a ‘diferents actuacions dels organismes de l’estat espanyol’. Concretament, per una multa de 83.000 euros de l’agència de protecció de dades, pel robatori de dades de què va ser víctima l’ANC en l’assemblea del 2014 a Tarragona; i per l’increment de l’IVA a pagar arran d’una inspecció d’hisenda. Entre una cosa i l’altra, 245.000 euros.

Després de quatre exercicis econòmics aquesta és la primera vegada que l’entitat tanca amb pèrdues. En l’informe de resultats (pdf), s’hi detalla una disminució dels ingressos, de fins a un milió d’euros en comparació amb l’exercici del 2014. L’explicació és, segons l’informe de tresoreria, que, tot i que han augmentat els ingressos derivats de les quotes de socis, les donacions han disminuït considerablement. Afegeix que les despeses han incrementat, no només per causa de les sancions, si no també perquè hi ha hagut un increment de la plantilla ‘professionalitzant l’estructura’ i, tal com diu l’informe, ‘un esforç molt important en les diferents campanyes, a nivell de material, impressions i actes principalment’.

Segons ha explicat l’actual tresorer de l’ANC, Marcel Padrós, la inspecció d’Hisenda va començar el 2013, arran d’una informació publicada al diari ABC sobre un milió i mig d’euros d’ingressos sense justificar. Hisenda va obrir en aquell moment una inspecció general a l’entitat, és a dir, sobre tots els impostos i tots el períodes, un tipus d’inspecció poc habitual, segons diu Padrós, que es va allargar un any. La inspecció va concloure sense cap irregularitat però va exigir canvis en l’aplicació de l’IVA amb caràcter retroactiu, dels últims quatre anys, i per això l’ANC ha hagut de pagar en l’exercici 2015 fins a 176.000 euros més d’impostos.

El diari El Mundo es feia ressò avui d’aquestes dades, afegint-hi que l’entitat ‘havia congelat les seves campanyes’. Però el coordinador de mobilitzacions de l’ANC, Josep Sabaté, ha negat que sigui així, i ha dit a VilaWeb que estan pendents de definir-les.

L’entitat encara el 2016 sense pressupost extraordinari, i finançarà les campanyes amb els ingressos que s’efectuïn durant l’any. ‘La filosofia de l’ANC és seguir treballant amb la força de la gent, a l’expectativa de com avança el procés constituent. Així, encarem les campanyes del 2016 de la mateixa manera que ho hem fet sempre, amb la força del voluntariat i finançant-nos a través de molts de les accions que organitzem, autogestionant-nos’, ha declarat Sabaté.

El superàvit dels exercicis anteriors ha permès a l’ANC de disposar d’una reserva de més de dos milions d’euros per a encarar despeses futures. Tot amb tot, segons Padrós, l’entitat no pensa que sigui necessari fer-ne ús, i preveu finançar les despeses d’enguany amb els ingressos que vagi obtenint, que provenen principalment de la venda de marxandatge, quotes de socis i donatius.


4a perla. El primer curtmetratge d’Aina Clotet al Festival de Màlaga: L’actriu Aina Clotet ens sorprèn aquesta vegada com a guionista i directora del seu primer curtmetratge, Tiger, que ha estat seleccionat per participar en el Festival de Cinema de Màlaga aquest mes d’abril. El film retrata la vida d’una parella, interpretada per la mateixa Aina Clotet i Marcel Borràs, que perd el gat quan estan a punt de tenir el seu primer fill. De moment només es pot veure el tràiler i d’ací a poc temps, com ha dit Aina Clotet al seu Twitter, es podrà veure sencer.


5a perla. Un periodista letó inicia a l’Ebre un recorregut per la Via Catalana per conèixer millor Catalunya: Un periodista de Letònia, Otto Ozols, va iniciar ahir, a Alcanar (Montsià), un recorregut de quinze dies per caminar els 400 quilòmetres de la que va ser la Via Catalana, l’11 de setembre de 2013. Ozols ha fet el primer tram del seu particular viatge entre el municipi canareu i Amposta, on ha estat rebut per l’alcalde Adam Tomàs i altres representants del consistori.

Ozols l’acullen i l’acompanyen, al seu pas per les poblacions, voluntaris de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). El periodista explica que ha volgut conèixer Catalunya a través de la iniciativa que l’agermana amb les antigues repúbliques bàltiques: les cadenes humanes per reclamar la llibertat del país. Per a Ozols, els polítics europeus no haurien d’aplicar ‘una doble rasant’ amb les reclamacions nacionals de Catalunya.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any