L’Audiència espanyola envia a judici el PDECat i CDC pel cas 3%

  • Entre els acusats hi ha els ex-tresorers de Convergència, Germá Gordó, Daniel Osàcar i Andreu Viloca

VilaWeb
Redacció
08.11.2022 - 14:21
Actualització: 08.11.2022 - 15:56

El jutge de l’Audiència espanyola Santiago Pedraz ha enviat a judici el PDECat, Convergència i els ex-tresorers d’aquesta última, Germá Gordó, Daniel Osàcar i Andreu Viloca pel denominat cas 3%. Se’ls acusa de posar en marxa una estructura finançar aquest partits de forma il·legal a través de contractes d’obra pública.

En la resolució, el titular del Jutjat Central d’Instrucció 5 acorda l’obertura de judici oral a un un total de 30 persones físiques, entre elles polítics, empresaris i funcionaris de diferents administracions i institucions públiques de Catalunya, i de 16 persones jurídiques, mentre que decreta l’arxiu provisional parcial per a Juan Antonio Carpintero.

La interlocutòria d’obertura de judici oral recull els escrits d’acusació de la fiscalia anticorrupció i dels Ajuntaments de Barcelona i Sant Cugat del Vallès. El ministeri públic considera que els fets són constitutius dels delictes d’organització criminal, frau a les administracions públiques, corrupció entre particulars, tràfic d’influències, suborn, prevaricació i blanqueig de capitals.

Entre la trentena d’acusats també hi ha Francesc Xavier Sánchez Vera, Jordi Durán Vall-Llosera, Antonio GarcíaBragadoRamón Anglada, Emilio Carpintero, Joan Maria Pujals, Ramón Blázquez, Antoni Vives, José Miarnau, Anna Dolors Benítez, Carles del Pozo, Francesc Xavier Tauler, Josep Manuel Bassols, Sergio Lerma, Joan Albert Arqués, Félix Pasquina, Juan Luis Romero, Ramón Blázquez, Jordi Sumarroca i Jordi Soler.

Actuació sistemàtica de CDC

El Ministeri Fiscal considera que els fets són constitutius dels delictes d’organització criminal, frau a les administracions públiques, corrupció entre particulars, tràfic d’influències, suborn, prevaricació i emblanquiment de capitals. La fiscalia demana d’imposar la multa de tres milions d’euros al PDECat perquè considera que,lluny de ser un nou partit independent de Convergència Democràtica, el seu naixement s’entén com “la mera transformació o canvi d’aparença d’una mateixa realitat, amb la finalitat de desconnectar-se de les responsabilitats en què pogués haver incorregut la formació política precedent, CDC”.

Per a la fiscalia, els ingressos que CDC va rebre de les seves fundacions amb aquesta operativa van significar una font de finançament del partit que va suposar, en el període comprès entre els exercicis 2008-2012, una mitjana de l’11,5% del finançament privat del partit i d’un 7,7% al finançament total de la formació.

Sota la seva estructura jerarquitzada, els acusats adscrits a CDC i amb Gordó al comandament “portaven a terme un control i seguiment de les licitacions d’obra pública i serveis oferts per diferents administracions de l’àmbit autonòmic català, sota l’esfera de poder” del partit, ja fos en ajuntaments, diputacions, municipis o organismes dependents de la mateixa Generalitat.

L’escrit de fiscalia arriba dos anys després que el llavors jutge instructor, José de la Mata, dictés el 2020 una interlocutòria de passi a procediment abreujat que va posar fi a una investigació començada el 2015 per actuacions irregulars a Torredembarra (Tarragonès) i que, a mesura que creixia, es va remetre a l’Audiència espanyola el 2018 a causa de la seva “greu repercussió” per a l’economia espanyola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any