L’Acadèmia Valenciana de la Llengua recorda que té les competències normatives, segons l’estatut

  • La presidenta de l'Acadèmia, Verònica Cantó, ha criticat "el soroll exterior, les intrigues, les impostures o els missatges llançats des del desconei­xement"

VilaWeb
El president de la Generalitat, amb la presidenta de l'AVL, reunits fa uns dies
EFE / Redacció
20.10.2023 - 00:47
Actualització: 21.10.2023 - 22:21

La presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, ha fet una crida a “reforçar el valencià per garantir l’autogovern” i ha assegurat que menysprear la llengua és menystenir un fet cultural propi que danya l’autoestima i l’autonomia del País Valencià.

Cantó ha defensat que l’AVL treballa des del rigor acadèmic, la integració, el diàleg i el consens, i ha alertat que “el soroll exterior, les intrigues, les impostures o els missatges llançats des del desconei­xement” poden “promoure una deslegitimació institucional”.

La presidenta de l’AVL ha fet aquestes declaracions en l’acte d’obertura del curs acadèmic 2023-2024 de la institució, celebrat al saló d’actes del monestir de Sant Miquel dels Reis, que ha començat amb la lectura de la memòria, a càrrec de la secretària de l’AVL, Immaculada Cerdà. A continuació, ha intervingut Verònica Cantó, que ha recordat que el 16 de setembre de fa 25 anys es va crear per llei l’AVL, tot i que no va ser fins tres anys després, el juliol del 2001, que es va constituir la institució.

“Amb la reforma de l’Estatut d’Autonomia, el 2006, l’AVL va ser reconeguda com a institució estatutària, i així es va incorporar a les institucions d’autogovern”, ha destacat abans d’insistir en la defensa de l’ús de la llengua en tots els àmbits i registres. “Menysprear el valencià és menystenir un fet cultural propi i això afecta no només la nostra autoestima, sinó que també és un atac directe a l’autonomia de la Comunitat Valenciana, al nostre autogovern”, ha dit.

Al seu judici, “Sempre han anat de bracet el nostre autogovern i la nostra llengua”. Per això, ha fet una crida: “La fortalesa del valencià condiciona la de l’autogovern. Deixar-lo debilita ens condemna a ser un poble subaltern”.

En aquest sentit, la presidenta de l’AVL ha reafirmat que usar i potenciar l’ús del valencià “no demana sectarismes, ni d’actuacions que s’allunyen del rigor acadèmic, de la història de la llengua i de la realitat. Estimar el valencià no demana descomptes, ni discriminació en funció del lloc de naixement o de residència; no entén d’interessos partidistes ni de colors polítics. Estimar el valencià és un acte de voluntat i generositat”.

La presidenta ha aprofitat l’efemèride per recordar que l’Acadèmia és la institució que té per funció determinar i elaborar la normativa lingüística del valencià, i alhora vetllar pel valencià, així com la normativització consolidada. També té atorgada la competència legal de fixar les formes lingüísticament correctes de la toponímia i l’onomàstica oficial, ha subratllat.

I en aquest sentit, ha insistit que “aquest recordatori no és gratuït. Moltes vegades el soroll exterior, les intrigues, les impostures o els missatges llançats des del desconei­xement, a més d’intentar promoure una deslegitimació institucional, amenacen de fer oblidar allò que és important: la nostra llengua”.

Ha defensat, a més, que l’AVL treballa des del rigor acadèmic, la integració, el diàleg i el consens. “Ho fem des d’un valencianisme convençut, que implica entre d’altres moltes coses, tenir una visió àmplia del territori i de la riquesa del nostre patrimoni lingüístic”. “No tinc cap dubte —ha insistit Cantó— que el valencianisme d’èxit és el de l’AVL, el del consens, el diàleg la concòrdia i la integració.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any