La UEFA obre una investigació al Barça pel cas Negreira

  • La UEFA considera que hi ha prou arguments que justifiquen una "possible violació" del seu marc legal

VilaWeb

Redacció

23.03.2023 - 13:26
Actualització: 23.03.2023 - 20:05

La UEFA ha obert una investigació al Barça pel cas Negreira, que investiga els pagaments fets entre el 2001 i el 2018 per part de la directiva del club a l’ex-president de Comitè Tècnic d’Àrbitres espanyol (CTA), José María Enríquez Negreira, amb el presumpte objectiu d’aconseguir favors arbitrals. El cas està ja essent investigat per la fiscalia anticorrupció espanyola, que va presentar denúncia contra el Barça i els seus expresidents Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu per presumpta corrupció.

La UEFA considera que hi ha prou arguments que justifiquen una “possible violació” del seu marc legal. “D’acord amb l’article 31 (4) del reglament disciplinari de la UEFA, els inspectors ètics i disciplinaris de la UEFA han estat designats avui per a dur a terme una investigació sobre una possible violació del marc legal de la UEFA per part del FC Barcelona en relació amb l’anomenat ‘cas Negreira'”, diu en un comunicat publicat aquest migdia.

Ara com ara, la UEFA no ofereix més detalls sobre la investigació i es limita a confirmar l’obertura d’un expedient sobre el cas. “Hi haurà més informació sobre aquest afer en el moment oportú“, acaba dient el comunicat.

La versió del club, a l’espera d’una compareixença en què es detallin els resultats d’una investigació interna, és que aquests pagaments corresponien a informes arbitrals ordinaris que Negreira enviava regularment al club.

Quins tres escenaris hi ha?

La investigació oberta per la UEFA a l’FC Barcelona pel denominat cas Negreira estableix tres escenaris.

  • L’arxivament de la investigació: seria l’escenari ideal per als interessos del Barcelona, encara que es podria donar la circumstància que la UEFA esperés a adoptar una decisió perquè es tanqués el procediment penal obert.
  • Expedient disciplinari: Iniciada la investigació per part de la UEFA i acabada la competició de lliga espanyola, el Barcelona haurà de presentar la documentació davant la UEFA per a l’admissió en la pròxima edició de la Lliga de Campions espanyola, en el cas que es classifiqui per a la UEFA, com tot apunta que passarà. Molt probablement ho faci, a més, com a campió de la lliga espanyola. Atenent el Reglament de la Lliga de Campions espanyola (4.2), a la documentació ha de fer constar si ha estat implicat directament o indirectament en frau esportiu, és a dir en qualsevol activitat dirigida a organitzar o influir en el resultat d’un partit en l’àmbit espanyol o internacional. Precisament aquests fets s’investiguen ara mateix. En aquest cas, la Comissió d’Apel·lació de la UEFA podria ser la que decideixi sobre això i en el cas de sanció (per una temporada), el Barcelona podria recórrer al Tribunal d’Arbitratge Esportiu espanyol (TAS). La sanció que podria rebre el Barça podria ser esportiva (exclusió de les competicions europees), econòmica o totes dues. En tot cas, quedar-se fora d’Europa implicaria un perjudici econòmic molt greu per a les arques de l’FC Barcelona. Per exemple, en la present edició de la Lliga de Campions, sense accedir a la ronda eliminatòria, el club català ha ingressat més de 70,5 milions d’euros.
  • Esperar a la conclusió del procediment penal: Aquesta tercera possibilitat dilataria molt de temps el procés. A mitjan febrer es va conèixer l’existència de la investigació de la Fiscalia de Barcelona pel pagament de més de 7,5 milions d’euros entre el 2001 i el 2018 a José María Enríquez Negreira, vice-president del CTA, i al seu fill, Javier Enríquez Romero. I d’aleshores ençà s’han fet unes quantes actuacions. Al si del club blaugrana hi ha un precedent, el cas Barçagate, que es va publicar el febrer del 2020. És una suposada trama difamatòria que va ordenar la directiva de Bartomeu a través de les xarxes socials contra opositors i alguns jugadors, contractant una empresa externa a la qual se li va pagar sis vegades per sobre del valor de mercat. La instrucció del cas esmentat, que s’hauria d’haver tancat el 29 de gener del 2023, s’ha prorrogat en quatre ocasions. L’última fins a finals del juliol del 2023.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem