La tertúlia proscrita

La UE arriba a un acord clau per a la reducció d’emissions

  • El Consell d'Europa i el Parlament Europeu han acordat d'augmentar fins al 62% la reducció d'emissions per al 2030 en els sectors coberts pel Règim de Comerç de Drets d'Emissió

VilaWeb
Europa Press
18.12.2022 - 18:12
Actualització: 19.12.2022 - 00:07

El Consell d’Europa i el Parlament Europeu han aconseguit, després de trenta hores de negociacions maratonianes, un acord clau per a reduir les emissions de CO₂ i abordar-ne l’impacte social, en un pacte pendent de l’adopció formal en totes dues institucions.

L’acord, part del paquet Objectiu 55, afecta l’anomenat Règim de Comerç de Drets d’Emissió. En aquest sentit, el consell i el parlament han acordat d’augmentar fins al 62% la reducció d’emissions de cara al 2030 en els sectors coberts per aquest règim. La reforma és considerada clau per a assolir l’objectiu de reduir, d’ací al 2030, d’un 55% les emissions de CO₂ a partir dels nivells de 1990.

D’una altra banda, han acordat d’establir un Fons Social per al Clima per a ajudar a les famílies vulnerables, les microempreses i els usuaris del transport a fer front als impactes en els preus d’un règim d’emissió per als edificis i el transport per carretera, i també els combustibles per a més sectors.

Aquest fons, segons que apunten els negociadors, formaria part del pressupost de la UE i s’alimentaria d’ingressos externs fins a un import màxim de 65.000 milions d’euros durant el període 2026-2032.

A més, els certificats de CO₂ gratuïts, atorgats a la indústria per continuar essent competitiva enfront dels rivals de fora del bloc europeu, s’eliminaran del tot l’any 2034, amb l’entrada en vigor, a partir del 2026, d’un mecanisme d’ajust fronterer de carboni planificat, després d’un període de transició de tres anys.

El ministre de Medi Ambient txec, Marian Jurecka, ha aplaudit l’acord com una victòria per al clima i la política climàtica europea: “Permetrà de complir els objectius climàtics dins els sectors principals de l’economia, al mateix temps que els ciutadans i les microempreses més vulnerables rebran un suport efectiu en la transició climàtica.”

“Ara podem dir amb seguretat que la UE ha complert les seves promeses amb una legislació ambiciosa, i això ens col·loca a l’avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic a escala mundial”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any