La Sindicatura de Comptes sosté que la ILC va fraccionar contractes durant el mandat de Laura Borràs

  • La portaveu de JxCat defensa que a l'informe no s'evidencia 'cap delicte' i que el farà servir per a defensar-se a la causa del Suprem

VilaWeb
Redacció
06.05.2020 - 19:19
Actualització: 07.05.2020 - 12:53

La Sindicatura de Comptes, òrgan fiscalitzador extern de la gestió econòmica del sector públic de Catalunya, ha emès avui un informe en què assegura que la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) va fraccionar cinc contractes menors durant una etapa en la qual l’actual portaveu de JxCat al congrés espanyol, Laura Borràs, va presidir-la. L’informe limita la investigació als exercicis 2016, 2017 i 2018 i no a tota la presidència de Borràs, que va començar el 2013 i va acabar el 2018. A la investigació judicial paral·lela que duu a terme el Tribunal Suprem espanyol, s’acusa  Borràs d’haver comès presumptes irregularitats en aquest període pel fet d’haver adjudicat a Isaías Herrero Florensa divuit contractes per valor  de 259.863 euros.

Dels cinc contractes dels quals parla l’informe, dos corresponen a I.H.F, que és com apareix citat l’amic informàtic de Borràs que investiga el Suprem. Segons la sindicatura, Herrero va rebre dos contractes menors, un el 2016 per al desenvolupament de les àrees del festival nacional de poesia a la web de la ILC d’ 11.850 euros i un altre, el 2017, per a la creació i el manteniment de la web de l’Any Bertrana, de 16.050 euros.

L’informe també diu que la ICF va fer tres contractes irregulars a una persona amb les sigles E.F.M. pel mateix concepte: la moderació del Fòrum Ploma Què Llegeixes. Els tres contractes, del 2016, 2017 i 2018, sumen un import de 52.560 euros. Quant a les altres adjudicacions irregulars detectades, un altre contractista respon a les sigles O.P.M i se li van adjudicar el 2016 i el 2017 dos contractes per al comissariat de l’Any Bertrana per un import total de 18.800 euros.

A l’empresa Taleia Cultura se li van fer tres contractes menors irregulars el 2016, el 2017 i el 2018 per al disseny i la gestió de la Fira Litterarum, que sumen 25.913 euros. Finalment, a l’empresa LD Empresa de Limpieza y Desinfección, SA se li ha adjudicat el servei anual de neteja el 2016, el 2017 i el 2018 per uns 7.000 euros cada any.

‘Hi ha una reiteració de l’objecte dels contractes, per la qual cosa la Sindicatura considera que es va incomplir l’article 86.2 del TRLCSP i l’article 118 de la LCSP i que, en conseqüència, hi va haver un fraccionament de la contractació’, assenyala textualment l’informe. En aquests casos, els imports acumulats són superiors al màxim permès per als contractes menors i, per aquest motiu, la Sindicatura conclou que són el resultat d’un ‘fraccionament de la contractació’ i un incompliment de la llei de contractes.

Segons l’apartat de recomanacions de la Sindicatura de Comptes: ‘l’ICF hauria de revisar les seves necessitats d’adquisició de béns i serveis i tramitar els procediments de contractació adients.’ Afegeix que utilitzar contractes menors implica una ‘excepció dels principis de llibertat d’accés a les licitacions i de publicitat’.

La ILC defensa que no hi ha fraccionament

En l’apartat d’al·legacions, l’Institut de les Lletres Catalanes presenta un text en què defensa que en els contractes menors presumptament fraccionats no es va vulnerar la Llei de Contracte del Sector Públic, com diu la sindicatura. Justifica que la reiteració en l’adjudicació de contractes menors a un mateix proveïdor no és il·legal si formen part d’exercicis pressupostaris diferents o  amb conceptes diferenciats.

En el cas dels dos contractes adjudicats a Isaías Herrero Florensa, l’Institut defensa que no tenien res a veure l’un amb l’altre: ‘És impossible de connectar conceptualment el desenvolupament de la web necessària per a la celebració del Festival Nacional de Poesia, que va tenir lloc l’octubre de 2016, amb la de l’Any Bertrana, que va ser decretat pel Govern el mes de gener de 2017 i que, per tant, en el moment de contractar la primera ni tan sols havia estat aprovat ni anunciat. En conseqüència, no ens sembla sostenible en absolut considerar que les dues webs constitueixen un mateix objecte contractual que hauria estat fraccionat.’

Borràs ha dit avui que l’informe de la Sindicatura de Comptes manifesta que no hi ha ‘cap delicte’. Ha dit  també que el seu advocat, Gonzalo Boye, li ha explicat que l’informe fet públic avui ratifica que no hi ha hagut fraccionament: ‘Queda de manifest que els contractes investigats no constitueixen cap mena de delicte.’ De fet, Boye farà servir l’informe per traslladar-lo al Suprem i defensar Borràs.

La Sindicatura de Comptes també assenyala a les conclusions que els comptes de la institució cultural ‘no expressen la imatge fidel del patrimoni ni de la situació financera’. Segons l’informe, el resultat de l’exercici i dels exercicis anteriors estaven sobrevalorats en 268.703 euros i 759.690 euros respectivament, i el passiu corrent estava infravalorat en 1.028.393 euros’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any