La relliscada que retrata Sánchez abans de reunir-se amb Torra

  • El nou govern del PSOE gasta una retòrica més suau que la del PP respecte de Catalunya però comparteix el mateix contingut quan es tracta de l'autodeterminació *** Els presidents valencià i aragonès fan pinya pel corredor Cantàbric-Mediterrani *** El govern espanyol aprova de tramitar per la via d'urgència el descompte del 75%

VilaWeb
Redacció
06.07.2018 - 20:00
Actualització: 06.07.2018 - 20:38

TEMA DEL DIA
Recurs. Un dels objectius de la reunió de dilluns que ve entre Pedro Sánchez i Quim Torra era treure el conflicte català dels tribunals i portar-lo al terreny de la política. Això volia dir, entre més coses, que el govern espanyol acceptés de retirar els recursos que el govern del PP havia presentat al Tribunal Constitucional espanyol (TC) contra tretze lleis aprovades pel parlament. Doncs setanta-dues hores abans de la reunió, el govern Sánchez ha decidit d’afegir llenya al foc i portar al TC la moció del 9-N del 2015 aprovada dijous al parlament. Una moció que, a més de ratificar la voluntat d’independència, insta el govern de Torra a recuperar les lleis suspeses i anul·lades pel TC i reitera l’obvietat que Junts per Catalunya, ERC i la CUP volen la independència.

La primera vegada que la moció va ser votada el 2015, el govern del PP també la va dur al TC, que la va suspendre. Les conseqüències judicials que va tenir encara duren, perquè apareix a les diferents interlocutòries del Tribunal Suprem com a element inculpatori per als presos i els exiliats. Però aquesta mateixa moció es va tornar a votar el 7 d’abril de 2016, per a ‘reiterar els objectius’ de la primera, igual que dijous passat, i aleshores Rajoy va decidir de no impugnar-la, després d’haver consultat el Consell d’Estat, que no hi va veure motiu. Si ara el Consell d’Estat ho acceptés, caldria llegir-ne bé els arguments, perquè hi ha un precedent contrari; i si no hi veu motiu, la relliscada de Sánchez és doble.

Aquest recurs és una relliscada greu de Sánchez, perquè era totalment innecessari i no fa sinó disminuir les ja migrades perspectives que la reunió de dilluns serveixi d’alguna cosa. La Generalitat ha reaccionat equiparant la decisió de Sánchez amb la de Rajoy. El malestar demostra un problema de fons, que és que no s’accepta que el parlament és sobirà per a prendre les seves decisions i que la via de la judicialització continuarà oberta. Pel govern català, el diàleg i la via judicial són incompatibles. Torra demanarà dilluns no solament que s’aturin sinó que es reverteixin les decisions sobre la impugnació de lleis com la d’emergència de l’habitatge, la pobresa energètica i la igualtat efectiva de dones i homes.

La Moncloa ha justificat la decisió dient que la realitat jurídica va per una banda i la relació política per una altra, volent fer veure que són dues vies diferents. La intenció de Sánchez és fer gestos dins el marc legal vigent i que agradin la gent, com el trasllat de presos o exhumar les restes de Franco, però es mostrarà inflexible en la defensa de la unitat d’Espanya. La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, ha arribat a dir en la compareixença de premsa posterior a la reunió del consell de ministres que el dret d’autodeterminació ‘no existeix’ i només és aplicable en països en situació de descolonització.

El nou govern del PSOE gasta una retòrica més suau que la del PP respecte de Catalunya, però comparteix el mateix contingut quan es tracta de l’autodeterminació. Com ha avançat Miquel Iceta avui, Sánchez rebutjarà dilluns la proposta de Torra de fer un referèndum d’autodeterminació pactat. Exactament com va fer Rajoy quan li ho va proposar Puigdemont. No hi ha canvi de fons, només hi ha canvi de to.

MÉS QÜESTIONS
Els presidents del País Valencià i de l’Aragó fan pinya pel corredor Cantàbric-Mediterrani. El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el seu homòleg a l’Aragó, Javier Lambán, han reivindicat la importància del traçat València-Saragossa del corredor Cantàbric-Mediterrani i per això han exigit al govern espanyol més inversió perquè aquest tram sigui ‘competitiu’ i Europa vegi la seva importància, després d’haver quedat exclòs del finançament del nou Reglament Europeu CEF per al període 2021-2027. El govern espanyol del PP el va deixar fora dels corredors prioritaris. Els dos presidents, que s’han reunit a Terol, veuen ‘urgent’ que es convoqui la comissió de seguiment d’aquest eix ferroviari, format per Adif, comunitats autònomes i agents socials i econòmics. L’objectiu seria ‘elevar el nivell d’inversió’ en aquest eix per poder habilitar l’ample internacional i electrificar la línia. Puig ha reprovat la situació ‘anòmala’ que s’ha esdevingut amb l’exclusió d’aquest eix dels prioritaris en els corredors transeuropeus i, en aquest sentit, ha criticat la decisió del govern anterior del PP d’augmentar les connexions al corredor Atlàntic. A més, ha reprovat que la línia és l’única en ample ibèric i sense electrificar i per fer el trajecte València-Saragossa es triga més de cinc hores, la qual cosa ha considerat ‘absolutament inhòspita i poc competitiva’. A la trobada, també hi han assistit les associacions empresarials valencianes i aragoneses que donen suport a aquesta reivindicació.

Oltra desvincula la llei per a buidar les diputacions de l’operació Alqueria. La vice-presidenta del Consell, Mònica Oltra, ha explicat que treballaven ‘des del principi de la legislatura’ la coordinació amb les diputacions, per la qual cosa ha descartat que l’anunci del president Puig de la llei de governs locals s’hagi precipitat després de l’operació Alqueria de la setmana passada, que va comportar la dimissió del president de la diputació, Jorge Rodríguez, de dos assessors i la cúpula de Divalterra. Oltra ha insistit que era una llei activada al començament de la legislatura perquè l’objectiu de les diputacions és donar suport a municipis de menys de 20.000 habitants i no duplicar matèries, com succeeix amb Cultura, Esports i Turisme. Mentrestant, la direcció de Compromís ha comunicat la destitució d’Agustina Brines com a gerent de Divalterra, l’empresa pública de la Diputació de València. Brines va pactar la renúncia al càrrec amb la direcció del Bloc just després d’haver estat detinguda dimecres de la setmana passada. La direcció de Compromís ha decidit ara de concretar l’acceptació d’aquest cessament, que encara està pendent de la sanció efectiva per part del consell d’administració de l’empresa pública, l’òrgan responsable del seu nomenament.

El govern espanyol aprova de tramitar per la via d’urgència el descompte del 75%. El consell de ministres espanyol ha autoritzat, en la reunió d’avui, la tramitació urgent del procediment d’elaboració i aprovació del reial decret que augmentarà la subvenció del 50% al 75% de les tarifes dels serveis regulars de transport aeri i dels bitllets de transport marítim dels residents de les Illes, i també dels de les Canàries, Ceuta i Melilla. En paral·lel a aquesta mesura, aquest juliol es farà efectiu l’augment de la subvenció mitjançant un acord del consell de ministres, tal com van acordar el ministre espanyol de Foment, José Luis Ábalos, la presidenta de les Illes, Francina Armengol, i el president de les Canàries, Fernando Clavijo, en la reunió del 3 de juliol.

LA XIFRA
300 euros és la multa que posarà el govern d’Andorra als amos dels gossos que facin camps de cultiu com a zona d’esbarjo dels seus animals de companyia. Una mesura decidida després que els propietaris dels terrenys hagin denunciat pèrdues en les collites.

TAL DIA COM AVUI
El 6 de juliol de 1907, fa 111 anys, va néixer la pintora mexicana Frida Kahlo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any