La presidenta del parlament gal·lès, consternada per l’empresonament de Forcadell

  • Elin Jones va particpar en un col·loqui titulat 'Catalunya, i ara què?'

VilaWeb
Elin Jones va rebre Carme Forcadell a Gal·les
Redacció
10.08.2018 - 17:14
Actualització: 10.08.2018 - 18:44

La presidenta del parlament gal·lés, Elin Jones, veu preocupant que en democràcies occidentals, al segle XXI, hi hagi representants polítics empresonats per complir el mandat de les urnes. Jones va participar dijous en el col·loqui ‘Catalunya: beth nesaf?’ (‘Catalunya, i ara què?’, en gal·lès) on va debatre sobre la situació política catalana amb l’intel·lectual gal·lès Ned Thomas i la representant de l’ANC Begotxu Olaizola. L’acte va ser moderat per Elin Haf Gruffydd Jones, referent al món dels mitjans de comunicació i llengües minoritzades.

La Presidenta del Parlament gal·lès va mostrar-se consternada pel fet que la seva homòloga a Catalunya, Carme Forcadell, estigui empresonada per haver permès un debat que ella mateixa o el seu col·lega escocès han permès i que, en cap cas, això els ha fet témer per la seva llibertat.

Ned Thomas va explicar que, al llarg dels anys de treballar a Salamanca i de viatjar a Espanya, ha constatat una manca de tradició democràcia, i que els valors i llibertats que aquí es donen per descomptat, allà són qüestionats per sistema.

La representant de l’ANC Begotxu Olaizola va recordar que les manifestacions i actes que s’estan fent des de Catalunya i altres indrets exigint la llibertat dels presos polítics i dels exiliats no seran suficients per alliberar-los, i que només la República catalana ho podrà aconseguir. Olaizola va constatar la impossibilitat que l’estat espanyol canviï, i va recordar que durant molts anys ha tingut l’oportunitat de convertir-se ‘en un país més democràtic i just’. Per tant, Olaizola va ser pessimista respecte una solució negociada amb l’estat, fins i tot en el supòsit en què un president del govern espanyol decidís negociar amb Catalunya. ‘L’establishment i l’exèrcit no ho permetrien’, va concloure.

Així mateix, Olaizola va dir que els catalans estan sols en aquest procés, i que Europa no vindrà al rescat, però que, tanmateix, hi ha ciutadans i col·lectius a Europa que creu en els valors i llibertats democràtiques. Per això, va receptar autoconfiança i actuar com un estat independent. Segons diu, si no és així ningú no prendrà Catalunya seriosament. D’aquesta manera, així creu que el conflicte català s’instal·larà a l’agenda internacional i permetrà explicar el perquè la República catalana és positiva internacionalment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor