La Plataforma per la Llengua alerta que la nova llei pot permetre de forçar un 50% de castellà

  • Cap partit ha volgut tramitar l’esmena que proposaven per a modificar l’acord

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
25.05.2022 - 13:41
Actualització: 25.05.2022 - 16:53

La Plataforma per la Llengua ha seguit les negociacions del PSC, ERC, JxCat i els comuns de l’acord sobre el català, però no ha avalat el pacte. I alerta que la llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari pot permetre que l’estat espanyol forci l’aplicació d’un 50% de castellà a les aules. Diuen que la consideració del castellà com a llengua d’“ús curricular i educatiu” obre la porta a l’aplicació de l’article 6.5 de la LOMLOE en el sentit que el govern espanyol determini fins al 50% del currículum, incloent-hi l’ús de la llengua vehicular com a part dels criteris pedagògics a seguir. “Posar l’adjectiu ‘curricular’ a la llengua implica que l’estat pot entrar a donar la formació en castellà. Entra en una equiparació de la vehicularitat, que és el que sempre hem dit que calia evitar”, ha explicat la directora de la Plataforma, Rut Carandell. Òscar Escuder, que n’és el president, ha avisat que hi veuen un risc “que no caldria assumir”.

Per a evitar-lo, la Plataforma ha redactat una esmena i ha intentat sense èxit que la CUP o els grups proposants de la llei sobre el català la presentessin. Segons Escuder, els anticapitalistes no volien presentar esmenes en desacord amb tot el procediment de negociació i els proposants han al·legat que no hi havia prou temps perquè tingués el consens necessari. De fet, l’esmena pretenia de modificar la clau de volta del pacte. Proposava d’eliminar el reconeixement de “l’ús curricular i educatiu” del castellà i el requeriment que tingués “una presència adequada” en els currículums. Per tant, que l’article 2.2 de la llei quedés així: “L’ensenyament del català i del castellà han d’estar garantits en els currículums i en els projectes educatius per tal que tot l’alumnat assoleixi el domini oral i escrit de les dues llengües oficials al final de l’educació obligatòria”. La CUP ha aclarit que no l’havien volgut presentar perquè exigeixen la retirada total de la proposició de llei.

La Plataforma per la Llengua sí que ha valorat positivament que finalment no es modifiqui la llei de política lingüística. Des de la presentació de l’acord inicial del 24 de març del PSC, ERC, Junts i els comuns, van reclamar-ne la retirada. “Hem de dir que, almenys en l’eina, alguna cosa hem sortit guanyant”, ha valorat Escuder. I hi ha afegit: “Hem passat de fer-nos mal sols a no defensar-nos prou del mal que ens volien fer”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any