La plaça de bous marcarà de prop el govern valencià, un any després del canvi

  • L'èxit de convocatòria de la Festa per la Cultura ha sorprès l'organització, que hi veu una voluntat de demanda a les institucions per un compromís més ferm amb la llengua i la cultura

VilaWeb
Pere Cardús
17.04.2016 - 22:00
Actualització: 17.04.2016 - 23:24

Dissabte milers de valencians ompliran de gom a gom la plaça de bous de València en la Festa per la Cultura organitzada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV). La resposta ciutadana i institucional a la proposta de recuperar la plaça de bous després de setze anys de prohibició ha estat sorprenent. Aviat farà un any del canvi polític a la majoria de les institucions del país, amb el desallotjament d’un PP esquitxat per desenes de casos de corrupció, que fou conseqüència lògica d’un canvi de mentalitat en la societat valenciana. I ara, després d’un període d’adaptació de les esquerres a les institucions, la societat mobilitzada comença a demanar canvis concrets i avenços en l’àmbit de la cultura i la llengua.

Entre els símptomes del canvi que es concretaran dissabte a la plaça de bous hi ha l’enorme suport institucional a l’acte: les cinc universitats públiques valencianes (Jaume I de Castelló, València, Politècnica, Alacant i Miguel Hernández d’Elx) s’hi han volgut adherir; la Diputació de València hi ha contribuït facilitant l’organització i la logística; els governs de Catalunya i de les Illes Balears també han volgut contribuir: el primer, amb la participació de dues colles castelleres, i el segon, amb l’actuació del cantant Cris Juanico; i hi donen suport també els ajuntaments d’Alacant, Castelló de la Plana, València, Vila-real, la Vall d’Uixó i Almassora. La presència de les tres capitals valencianes, fins fa poc a mans del PP i gens disposades a col·laborar amb ACPV, és un dels aspectes més notables i significatius del suport institucional.

L’organització també destaca la disposició de músics i grups de cultura popular per a convertir l’acte de dissabte en una gran festa per la cultura i la llengua. ‘Hi ha voluntat de recuperar un espai públic que ha estat vetat a la gent de la cultura i el compromís de país durant setze anys’, diu Toni Gisbert, coordinador d’ACPV. El canvi polític té una llista d’elements pendents d’anar revertint: plaça de bous, reconeixement a Guillem Agulló –com el de la setmana passada a les corts–, el retorn de TV3, la implantació del requisit lingüístic… I aquest dissabte, milers de valencians podran ratllar la plaça de bous de la seva llista.

El canvi polític ha implicat, ara per ara, posar fi a les pràctiques de corrupció i d’autoritarisme. Però un sector cada vegada més gran de la societat valenciana espera novetats i avenços concrets en àmbits com la cultura i la llengua. De fet, l’acte de la plaça de bous arriba en un moment en què el consell s’ha de defensar de les crítiques per la manca de concrecions del canvi polític.

ACPV enfoca l’acte com una reivindicació del paper fonamental que han de tenir llengua i cultura en el projecte de futur al País Valencià. Un any després d’haver-se produït, el canvi polític hauria de començar-se a notar en aspectes concrets dels sectors de la cultura popular o la música. L’entitat també creu que reivindicacions com ara la del finançament han de transcendir l’àmbit institucional i cobrar una dimensió més popular i ciutadana. La proposta de dissabte consisteix a enllaçar la tradició i el passat recent de la música i la cultura amb una proposta de futur que hi estigui compromesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any