Fracàs històric de l’estat espanyol en la percepció de la corrupció

  • És el país europeu que més ha empitjorat des del 2012

VilaWeb
ACN
22.02.2018 - 14:17
Actualització: 22.02.2018 - 16:43

La percepció de la corrupció a l’estat espanyol ha assolit un nou rècord històric i ja se situa a l’alçada de països com Xipre i Estònia, segons un estudi de Transparència Internacional. L’estat espanyol és el país europeu que més ha empitjorat i se situa entre les posicions 42 i 25 d’un rànquing de 180 països avaluats. A més, l’estat espanyol ha obtingut la pitjor qualificació des que es realitza aquest estudi. L’any 2000 es trobava al lloc 20, i la caiguda més significativa es va produir el 2012, quan va passar del 30 al 40 en un sol exercici. L’informe apunta a un fracàs del govern espanyol a l’hora de lluitar contra la corrupció i posa de manifest problemes latents com les contents irregularitats en les adjudicacions públiques, la politització del funcionament de la justícia i la parcialitat de les institucions.

L’informe assenyala que les dades de l’estat espanyol des de l’any 2000 fins al 2017 denoten que l’estat espanyol és el país d’Europa on més ha empitjorat la percepció de la corrupció i la seva situació al rànquing de països. Obté només 57 punts, fet que la situa entre els llocs 42 i 45 al món (sobre 180 països) i entre el 18 i el 20 a la Unió Europea a 28. Si es tenen en compte, només, les 15 principals potències europees cau al lloc 13.

Amb Hungria i Xipre, el país que més empitjora
Segons l’informe, si es té en compte l’evolució des del 2012, l’estat espanyol és, juntament amb Hungría i Xipre, el país que més empitjora. De fet, si es té en compte el rànquing de la UE a 28 països, en aquest període que va del 2012 al 2017, ha passat d’estar al lloc 13 al 18-20, i només li queden vuit països per darrere.

Com a exemple, l’informe recorda que l’any 2000 l’estat espanyol superava en 27 punts la República Txeca, en 29 Polònia, en 3 França i en 6 Portugal. Avui França l’avantatja en 13 punts, Portugal en 6, Polònia en 3 i empata amb la República Txeca. L’estat espanyol, diu l’informe ‘no pot ni ha d’estar per sota els 70 punts de l’índex de percepció si vol mantenir la seva imatge i la seva competitivitat’.

Absència de protecció als que denuncien
Segons Transparència Internacional, la detecció de casos encara és deficient perquè molts queden impunes a causa de la manca de denúncies ‘degut a l’absència de protecció dels denunciants de corrupció’.

Politització en el funcionament de la justícia
El document també assenyala les constants irregularitats en la contractació pública, la lentitud de les sancions penals, la baixa intensitat de les penes en casos de corrupció, l’expansió d’escàndols en institucions clau de l’estat espanyol, l’opacitat i parcialitat en la presa de decisions que afecten els grups d’interès més innovadors i la percepció de la politització en el funcionament de la Justícia. I tot, diu l’informe, ‘en un entorn on la desigualtat creix i els esforços per sortir de la crisi es distribueixen de manera inequitativa a judici de la majoria dels ciutadans consultats’.

Fracàs del govern espanyol
Per aquest motiu, l’informe parla de fracàs del govern espanyol i de la classe política a l’hora d’afrontar el problema de la corrupció i donar respostes eficaces. ‘La implementació de les mesures adoptades és deficient en la majoria de casos, i s’avança, on s’avança, molt dèbilment’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any