La nova Llei de Salut valenciana prioritzarà la “gestió pública directa” i crearà àrees supradepartamentals

  • Inclou "l'oblidada" salut mental, la farmacoteràpia integral i dóna rang de llei a donacions i trasplantaments

VilaWeb
Redacció
16.06.2017 - 16:42
Actualització: 17.06.2017 - 07:08

Inclou “l’oblidada” salut mental, la farmacoteràpia integral i dóna rang de llei a donacions i trasplantaments

VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)

La futura Llei de Salut valenciana establix que la gestió i administració dels centres, servicis i establiments sanitaris es durà a terme “preferentment” mitjançant la “gestió pública directa”, encara que “no exclourà la col·laboració amb el sector privat” sempre que siga com a “complement” del públic, “no com a substitut”.

La nova normativa crearà a més àrees supradepartamentals de salut, compatibles amb la divisió actual de la Comunitat Valenciana en 24 departaments, per a compartir recursos i treballar en xarxa i garantir així a tots els usuaris el cent per cent de les prestacions. S’inclou també un capítol dedicat a la salut mental, fins ara “oblidada” en la norma vigent, i es conferix rang de llei a la donació i trasplantaments d’òrgans i cèl·lules mare.

Així ho ha anunciat este divendres la titular de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, en la roda de premsa posterior al ple del Consell que ha aprovat l’avantprojecte de llei de modificació de la Llei 10/2014 de Salut de la Comunitat Valenciana.

Segons la consellera, la llei actual es va aprovar “de forma precipitada abans de les passades eleccions autonòmiques”, per la qual cosa està “incompleta” i “plagada d’importants oblits”. La modificació aprovada hui pel Consell vol “esmenar els oblits de la norma vigent” i al seu torn apostar “de forma decidida pel model de gestió pública directa de la sanitat valenciana”.

En este sentit, ha subratllat que “s’opta per donar preferència a la gestió directa perquè es considera el sistema que dóna major garantia d’equitat a la ciutadania en l’accés als servicis i actuacions sanitàries” i de més qualitat, ha agregat.

La nova llei assenyala que la sanitat privada serà “complement al públic, mai substitut” i inclou una “al·lusió expressa” a “anar finalitzant” amb l’actual model de concessió sanitària desenvolupat a la Comunitat Valenciana de forma integral i “no en altres CA”, ha puntualitzat Montón.

No obstant açò, ha volgut matisar que açò “no significa que no se’n vaja a seguir col·laborant amb el sector privat en aquelles qüestions que siguen necessàries”. “A ningú se li escapa que la licitació del concert d’hemodiàlisi o del transport sanitari està fent el seu recorregut i açò és una col·laboració”, ha exemplificat.

“El que estem plasmant en la llei és que la sanitat valenciana siga preferentment pública, sense que açò siga obstacle algun per a seguir col·laborant amb el sector privat, però les qüestions que concernixen a la planificació i al cor de la sanitat publica valenciana, en salvaguarda de la qualitat i equitat, ha de ser gestió pública directa”, ha sentenciat.

El text de la nova normativa fa referència també a què la Conselleria establirà les mesures i lleres necessàries per a “garantir l’universalitat i l’equitat, evitar qualsevol discriminació i reduir les desigualtats”.

Així mateix dedica un capítol a la salut mental, “una de les àrees més oblidades en l’atenció sanitària”, ha lamentat Montón. El nou text “corregix l’error que va suposar no incorporar la salut mental en l’elaboració de norma anterior” i incorpora aspectes relatius a coordinació entre consellerias amb competències, Sanitat Universal i Igualtat i Polítiques inclusives, per a donar una atenció integral a la salut mental, amb l’objectiu final de “la recuperació i la inclusió en la societat”, ha apuntat.

S’afig també un capítol a l’atenció farmacoterapèutica integral que insta a impulsar-la amb “equitat”, de manera que “totes les persones reben una prestació famacoterapéutica integral, òptima, segura i eficient” en tots els àmbits assistencials i en totes les etapes del procés i puguen accedir al tractament més eficient. També s’inclou la promoció de l’ús racional i harmonitzat del medicament.

A la donació i trasplantaments d’òrgans i cèl·lules mare, el text de la nova normativa concedix rang de llei al foment de l’activitat de donació i trasplantaments i assenyala que es promouran les actuacions necessàries per a fomentar la donació voluntària i gratuïta de sang, òrgans, teixits i cèl·lules, incloent cèl·lules progenitores hematopoyéticas de sang perifèrica, cordó umbilical o medul·la òssia d’eficàcia científica demostrada.

ÀREES SUPRADEPARTAMENTALS AMB EL 100% DE LES PRESTACIONS

D’altra banda, s’establix un nou nivell organitzatiu de la xarxa pública que crea reves supradepartamentales compatibles amb els 24 departaments de salut en els quals s’organitza la Comunitat per a possibilitar “una millor cobertura assistencial de la població, un millor aprofitament de recursos públics generant aliances entre els departaments i afavorint el treball en xarxa”, de manera que els pacients puguen accedir al cent per cent de les prestacions.

En este sentit, ha explicat que en el cas de Requena, per exemple, “fins fa poc no hi havia servici d’oncologia i els pacients havien d’anar a altres hospitals de rang superior. Ara es pretén “ordenar flux de pacients perquè es puga treballar en xarxa i estiga més clar com és el seu hospital de referència per a tindre el cent per cent de la prestació”. Requena, ara, té una col·laboració amb l’Hospital General de València en temes d’oncologia que fa que els professionals es desplacen Requena i no els pacients a València, a més de facilitar la coordinació en tractaments, seguiment i revisions.

Es tracta de “compartir recursos i treballar en xarxa perquè tots pacients accés equitatiu”, ha subratllat Munt.

A més, respecte a la investigació biomèdica i sanitària, es potencia l’estructura dels centres d’investigació amb la possibilitat agrupar-los en un consorci que permeta establir aliances per a sumar recursos i poder així obtindre més fons en ajudes competitives.

A açò se sumisca la creació de l”Observatori Valencià de Salut’, una plataforma d’accés públic que inclourà informació rellevant sobre resultats i determinants en salut per a la població de la Comunitat Valenciana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any