L’executiu espanyol ha reaccionat a la decisió del govern de Joaquim Torra de no retirar encara els llaços grocs de les façanes dels edificis de la Generalitat a l’espera que es manifesti el Síndic de Greuges, malgrat que ja ha expirat el termini de 24 hores que va establir la Junta electoral Central (JEC). En un comunicat, La Moncloa avança que la Delegació del govern espanyol informarà a la Junta a partir de les 15.00 sobre ‘el grau de compliment de la seva ordre de retirar llaços grocs als edificis públics que depenen de la Generalitat de Catalunya’. Segons l’equip del president espanyol, ho farà al llarg de la tarda i a partir d’aquest moment ‘totes les institucions queden a disposició del que determini la JEC’, que és competent en la qüestió. Tan pot fer-ho a través de la fiscalia, ordenar ‘al cos de seguretat competent el compliment de la instrucció de retirar els llaços’. En aquest cas, adverteix, ‘serien els Mossos d’Esquadra els encarregats d’aquesta funció’.

El comunicat ha coincidit amb la finalització del termini de 24 hores que la JEC va establir aquest dilluns un cop rebutjades les al·legacions que havia presentat la Generalitat. Segons La Moncloa, ara serà la delegació del govern espanyol a Catalunya qui certificarà davant la JEC aquest incompliment. ‘La instrucció que té la delegació del govern és estrictament aquesta: informar a la JEC, i ho farà així amb un escrit i una sèrie de fotografies dels edificis oúblics més representatius que depenen de la Generalitat’.

L’executiu espanyol evita d’aquesta manera actuar en la línia del que li han reclamat aquest dimarts els líders del PP i de Cs, que han emplaçat el president del govern espanyol a ordenar directament a la Policia o a la delegació del govern espanyol a Catalunya que retiri els llaços grocs.L’executiu de Sánchez, però, es limita a apuntar que a partir del moment en què se certifiqui l’incompliment ‘totes les institucions queden a disposició del que determini la JEC a la vista del que passi’.

En aquest sentit recorda que la JEC és l’únic òrgan competent per donar els següents passos, tan si decideix remetre els fets a la Fiscalia com si ordena al cos de seguretat competent el compliment de la seva instrucció de retirar els llaços, i en aquest cas serien els Mossos d’Esquadra els encarregats d’aquests funció.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb