La condemna per corrupció a l’ex-president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha estat ratificada per un tribunal de segons instància de Porto Alegre. Així el líder polític haurà de fer front a la sentència de nou anys i mig de presó que li va imposar el juliol passat el jutge Sérgio Moro, cap visible de les investigacions sobre la corrupció al Brasil. De moment, Lula encara té un marge per a evitar de trepitjar la presó i evitar la seva inhabilitació política, almenys de manera immediata.

Aquesta ratificació és un dur revés a les aspiracions electorals del mes d’octubre, que és quan es faran les eleccions presidencials. De fet, els sondatges situaven Lula com un dels principals favorits. Lula pot continuar amb la seva ambició, però serà el Tribunal Superior Electoral (TSE) qui decidirà si pot participar en els comicis. Segons la llei electoral no poden ser elegibles els candidats condemnats per crims contra l’administració pública, per tant es preveu que Lula da Silva quedi apartat.

Els magistrats han avalat els arguments del jutge Moro, que en la sentència concloïa que l’ex-president va rebre un apartament a la zona costanera de Sao Paulo com a suborn de la constructora OAS, beneficiària de contractes de la petroliera pública Petrobras. Tots dos han rebutjat les al·legacions de la defensa de Lula, que argumentava que ni ell, ni la seva família, mai no van ocupar l’habitatge i que no hi ha cap document que provi que l’ex-president és el seu propietari. ‘Hi ha proves, per sobre del què és raonable, que Lula va ser un dels articuladors, probablement el principal, de la trama de corrupció’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]