La Generalitat projecta obrir deu delegacions a l’estranger

  • El pla depèn del suport de la CUP als Pressupostos de 2016

VilaWeb
Redacció
07.06.2016 - 10:05

La conselleria d’Exteriors de la Generalitat, que dirigeix Raül Romeva, projecta obrir deu noves delegacions a l’estranger abans de l’estiu de 2017. Aquest pla d’expansió de la presència a l’exterior preveu incrementar fins a disset les oficines governamentals en un any. El govern preveu obrir delegacions a Argentina, Corea del Sud, Croàcia, Dinamarca, Marroc, Mèxic, Polònia, Portugal, Suïssa i el Vaticà. No obstant això, la seva obertura està supeditada a l’aprovació dels pressupostos que contemplen un augment de la despesa en l’àmbit exterior de gairebé quinze milions (34,1 en total).  Actualment, la Generalitat disposa de set delegacions a l’estranger: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Estats Units, Itàlia, França i Regne.

En el cas de Portugal, el govern vol tenir presència a Lisboa, ja que aquest país és on hi ha més presència d’empreses catalanes. L’expansió a Europa inclou una oficina a Copenhaguen per connectar amb els països que formen el Consell Nòrdic (Dinamarca, Noruega, Suècia, Islàndia i Finlàndia) i l’obertura d’una delegació a Zagreb per a establir futures relacions amb la zona dels Balcans. Les delegacions al Vaticà i a Ginebra es consideren fonamentals per a les relacions diplomàtiques. Especialment l’oficina suïssa, ja que a Ginebre hi ha moltes institucions vinculades amb les Nacions Unides.

A més, L’executiu pretén obrir seu a Rabat per a encetar la cobertura a l’Àfrica tenint en compte que els marroquins són la comunitat estrangera més nombrosa a Catalunya.  La futura oficina a l’Argentina es convertirà en un punt de connexió amb els països de l’Amèrica del Sud. Àsia és un altre continent que ha despertat l’interès d’Exteriors, la delegació de Seül (Corea del Sud) és un primer pas per establir-se al continent.

El Govern considera que no hi ha base legal ni jurídica perquè el govern espanyol pugui vetar l’obertura d’aquestes noves oficines, però és probable que el pla es converteixi en un nou capítol de la guerra diplomàtica entre les dues administracions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any