La Fundació Vicki Bernadet contra l’abús sexual infantil va rebre 122 noves demandes d’ajuda durant el primer estat d’alarma, de les quals van sorgir 40 noves acollides de primera visita, 30 nous casos de teràpia i 11 assessories jurídiques. La necessitat de continuar responent de forma en línia ha accelerat la digitalització de l’entitat, que ha obert una finestra per exercir la seva tasca no només a Barcelona i Saragossa, on disposa de seus físiques, sinó també en qualsevol altre lloc del món. Les teràpies en línia ja s’han generalitzat, encara que no sempre funcionen perquè hi ha qui prefereix la presencialitat.

La fundació ha constatat que la pantalla pot contribuir a augmentar el nombre de demandes i la sol·licitud d’ajuda. Per això, els empleats de la Fundació Vicki Bernadet s’han format i ho continuen fent per a continuar donant serveis. D’aquests en destaca la formació, que durant el confinament ha arribat a 613 beneficiaris de l’àmbit escolar, familiar i de temps lliure. “Tant de bo això sigui una oportunitat perquè la visió comunitària que ha aflorat amb la pandèmia, en què els veïns han aplaudit junts en els seus balcons i han tocat instruments per animar a la comunitat, es traslladi a causes com l’abús sexual infantil, fins ara relegat socialment i silenciat”, ha dit Bernadet. Coincidint amb el Dia Mundial de Prevenció de l’Abús Sexual Infantil, l’entitat ha fet públic un espot publicitari on vol conscienciar del problema.

Entre el 80% i el 85% dels abusos sexuals infantils es produeixen en l’entorn de confiança (familiars, educadors, monitors i, en definitiva, adults que exerceixen un estatus de poder i proximitat davant a l’infant). D’aquest percentatge, entre el 65% i el 70% són casos dins de la família. Una família que s’ha vist (i encara en certs períodes de temps es veu) obligada a conviure aïllada en el seu habitatge, sense més contacte social, les 24 hores del dia. “Durant els períodes de confinament imposats per
intentar frenar la propagació del coronavirus, els nens i nenes poden patir més abusos, més periòdics i recurrents i amb risc que en alguns casos siguin més greus”, afirma Bernadet.

“No obstant això, trigarem temps a tenir una radiografia exacta d’aquests casos, entre altres coses perquè les denúncies de violència sexual en la infància sovint les posa la víctima quan ja és adulta”, afegeix. A Europa, els EUA i el Canadà, un 20% dels nens i nenes han estat abusats sexualment. “Si fossin les víctimes d’alguna malaltia, estaríem parlant d’una pandèmia”, diu Bernadet.

Alerta internacional

El Servei d’Infància del govern britànic ha alertat que el nombre d’infants que han patit lesions greus de tota mena durant el confinament s’ha incrementat una cinquena part respecte a l’any anterior. Tothom passa més temps a casa aquests dies i per a la majoria dels nens és un lloc còmode, però per altres pot ser una font de perill. “L’aïllament social provoca més contacte entre nens i els seus pares i mares, que sovint han perdut la feina i s’han vist abocats a una gran inestabilitat econòmica i incertesa, de manera que la infància viu amb més tensió i, per tant, major risc de violència”, explica Bernadet.

Tal com denuncia una publicació de l’Association for Child and Adolescent Psychiatry, els tancaments obligatoris impostos per frenar la pandèmia han aïllat els nens a casa seva, però també els han aïllat dels recursos que podrien ajudar-los en cas de patir una agressió sexual o del seguiment necessari que passa per impedir que els episodis s’agreugin o es repeteixin. En general, les mesures restrictives imposades en molts països no han anat acompanyades de noves maneres d’accedir a les ajudes
necessàries.

Segons la fundació, el problema no és només la manca de recursos econòmics, que a l’estat espanyol està per sota dels nivells de la resta d’Europa, sinó també l’accessibilitat. “Cap institució pública s’ha preocupat de fer intervencions en els casos ja existents per veure si durant el confinament aquests nens estaven patint abusos; ningú no ha pensat que un nen no té accés a fer una trucada de telèfon o a connectar-se a l’ordinador per demanar ajuda, ni s’han plantejat noves formes d’ajuda”.

A internet també han augmentat els casos d’abús sexual infantil i el consum de material d’explotació sexual infantil, segons l’Europol.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.