El fiscal general de l’Aràbia Saudita ha demanat la pena de mort contra cinc dels implicats en l’assassinat del periodista Jamal Khaixoggi al consolat del regne a Istanbul el passat 2 d’octubre, segons que informa la cadena Al-Arabiya. Onze dels acusats en l’assassinat del periodista han comparegut davant d’un tribunal, segons el citat mitjà, en la primera vista en relació amb el cas, que ha commocionat a la comunitat internacional.

El fiscal ha explicat que ha enviat dues sol·licituds a Turquia en les quals reclama diverses proves al voltant de l’assassinat, però que de moment no ha obtingut cap resposta. Khaixoggi va ser assassinat el 2 d’octubre per un comando que va viatjar expressament des de l’Aràbia Sauidta, suposadament amb la intenció de convèncer-lo de tornar al país, perquè vivia exiliat als Estats Units.

No obstant això, la implicació d’almenys dues persones de l’entorn més proper al príncep hereu saudita en l’assassinat ha posat en dubte la versió oficial de Riad que ni el príncep Mohamed ni el seu pare, el rei Salman, estaven al cas de l’operació.

Presumptament, Khaixoggi va morir asfixiat i el seu cos hauria estat esquarterat i lliurat a un col·laborador local perquè se’n desfés. Ara per ara, les autoritats turques no han aconseguit trobar les restes del col·laborador del ‘Washington Post’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb