La fiscalia demana a l’Audiència espanyola que arxivi el suposat boicot a la Vuelta perquè ja s’investiga a Solsona

  • El ministeri públic no es manifesta sobre si els fets són considerats terrorisme o no

VilaWeb
Redacció / ACN
22.09.2023 - 11:30
Actualització: 22.09.2023 - 11:47

La fiscalia de l’Audiència espanyola ha emès un informe en què demana que s’arxivin les diligències que té obertes el jutjat d’instrucció número 6 de la mateixa audiència contra els detinguts per un suposat boicot a la Vuelta en el pas per Catalunya. Ho demana perquè, recorda, el cas ja està en mans del Jutjat número 1 d’instància de Solsona, i els mateixos fets no es poden instruir en dos jutjats diferents. La decisió podria implicar que, de moment, la fiscalia no percep que es pugui considerar un acte de terrorisme, competència exclusiva de l’Audiència espanyola. Ara bé, fonts de la fiscalia consultades per l’ACN asseguren que per ara “no han dit res de si és, o no terrorisme”. “En tot cas, això seria una decisió posterior tenint en compte com es desenvolupen els esdeveniments”, afegeixen.

El 14 de setembre el titulat del Jutjat d’Instrucció número 6 de l’Audiència espanyola, Joaquín Gadea, va decidir d’obrir una causa per investigar la vinculació entre els detinguts per aquest suposat intent de boicot amb els Comitès de Defensa de la República (CDR), a qui anteriorment ja ha investigat per suposats delictes de terrorisme. Gadea va actuar després de rebre un ofici de la Comissaria General d’Informació de la Policia espanyola per la detenció de quatre persones per la seva presumpta participació en un suposat atac que, diu la policia, preparaven contra els ciclistes.

Els arrestats van quedar en llibertat un cop van haver comparegut davant del jutge de guàrdia de Solsona amb la condició de no acostar-se a menys de 500 metres de les etapes ciclistes.

Aleshores, Gadea va justificar la decisió pel fet que “durant les setmanes prèvies, els autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDR) van encoratjar i van proposar a les xarxes socials de forma clara i directa el boicot i interrupció de les etapes de la Vuelta que transcorrien” per Catalunya. “Són fets molt greus en què resulta fàcil apreciar el resultat lesiu que el sistema instal·lat buscava ocasionar, i no resulta difícil imaginar que la voluntat de causar un dany a un indeterminat nombre de persones guiava els autors de l’acció”, argumentava el jutge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any