La família del venedor ambulant mort fa un any a Salou vol que es reobri el cas

  • El germà de Mor Sylla ha anunciat que presentarien un recurs al Tribunal Suprem i s'ha mostrat convençut que els testimonis protegits van mentir a les seves versions del cas

VilaWeb
ACN
11.08.2016 - 20:53
Actualització: 12.08.2016 - 00:24

La família de Mor Sylla, el venedor ambulant que es va morir fa un any en una operació dels mossos contra el ‘top manta’ a Salou, ha denunciat que encara hi havia massa ‘punts foscos’ en el cas. Encara que tant el jutjat d’instrucció com l’Audiència de Tarragona van arxivar el procediment penal, volen exhaurir la via judicial per intentar que es reobri el cas.

Durant un acte d’homenatge pacífic a Salou, en què ha participat una vintena de membres de la comunitat senegalesa, Ibrahima Sylla ha explicat que respectava la decisió judicial, però que no la compartia. També ha avançat que presentaria una reclamació contra Interior per la via civil per tal de ‘garantir el futur’ econòmic de la filla de tres anys de la víctima i de la seva dona, que havien quedat ‘desemparades’.

A més, ha afirmat que tenia molts motius per a presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem, però que no disposava dels recursos per a tirar-ho endavant. El germà ha lamentat que la comunitat senegalesa de Salou els girés l’esquena després del fet, perquè s’havia difós ‘la mentida’ que havien rebut una indemnització de l’administració. Ha carregat també contra els companys de pis del venedor ambulant, a qui ha acusat de ‘rentar-se les mans’ i de canviar la seva versió dels fets a la policia i del jutge ‘per por’ i per no posar-se en problemes: ‘Es van tornar cecs i sords. Van valorar més el seu DNI i el seu permís de residència que no pas el pobre mort, a qui també van acusar de ser el propietari del material que els mossos van intervenir al pis.’

El jove ha posat en dubte també les versions donades pels testimonis protegits i el fet que alguns poguessin observar la caiguda mortal des de la terrassa d’un bar ubicat a desenes de metres del lloc. Segons Ibrahima, existeixen dubtes que la terrassa ja hagués obert a aquelles hores i que els testimonis prenguessin un cafè tal com es va assegurar.

Igualment, Sylla ha tornat a criticar l’actuació policíaca ‘desproporcionada’ i el fet que dos dels agents dels mossos no acabessin declarant davant del jutge. ‘Si per unes samarretes del Barça i del Madrid entren 13 agents armats en un pis de 40 metres quadrats i amb sis persones a dins, què faran per casos més greus’, s’ha preguntat, alhora que ha demanat que, abans d’actuar, el cos policíac valori els efectes que poden tenir les seves actuacions.

El portaveu de la família ha recordat que l’Audiència de Tarragona va denegar la pràctica de les proves que demanaven i, en definitiva, la presentació d’un possible recurs. Els familiars volien que les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat del bloc d’habitatges s’incorporessin a la investigació i que es fes una reconstrucció dels fets. Ibrahima s’ha preguntat per què cap dels 13 agents armats que van entrar a l’habitatge no va poder detenir el seu germà i ha lamentat que ni la justícia mateix ho havia pogut esclarir. Per això, ha afirmat que no descartava de presentar un recurs de cassació al Suprem i que era decidit a aconseguir una indemnització per la via civil per a cobrir les necessitats de la nena de tres anys.

El germà del venedor mort ha negat també que Mor Sylla fos el cap de la banda organitzada i ha dit que, per manca d’estudis i per guanyar-se la vida, era un venedor ambulant que cada tarda muntava la seva manta al passeig Miramar. ‘Només feia tres mesos que vivia a l’apartament de la plaça de Sant Jordi i els mossos investigaven el pis des del 2013’, ha subratllat. Ibrahima ha criticat que, si el seu germà hagués estat el responsable de l’organització, la venda ambulant s’hauria acabat, cosa que no havia estat així. ‘Els responsables cal cercar-los als polígons’, ha etzibat.

Ibrahima Sylla ha volgut agrair el suport econòmic dels senegalesos de tot Espanya que van col·laborar en la repatriació del cadàver del seu germà. Així mateix, ha reconegut que els disturbis d’alguns ciutadans senegalesos els van perjudicar i ha aprofitat l’acte d’homenatge per a demanar disculpes als comerciants de Salou, als veïns i policies que van resultar lesionats i a Adif pel tall de la via del tren. Ibrahima ha criticat la ineficàcia dels dirigents de la comunitat senegalesa, que no van saber mantenir la calma, la unitat, ni nomenar un portaveu, amb els quals s’haurien pogut evitar els incidents.

En un discurs emotiu, Ibrahima ha demanat que la mort del seu germà no caigués en l’oblit. ‘Els diners que guanyava amb la venda ambulant els compartia amb tots, encara que l’haguessin enganyat alguna vegada’, ha conclòs. Durant l’acte celebrat a la plaça de la Pau, els membres de la comunitat senegalesa duien samarretes amb el lema ‘Tots som Mor Sylla‘ i una fotografia del difunt. Els efectius dels mossos desplegats a la zona no han hagut d’intervenir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any