La CUP abordarà en un consell polític l’estratègia de negociació amb ERC i la resta de grups

  • Els anticapitalistes insisteixen que els pactes postelectorals depenen "més del com, que del qui"

VilaWeb
ACN
16.02.2021 - 18:18
Actualització: 16.02.2021 - 18:20

La CUP abordarà en el pròxim consell polític ordinari, previst per al 27 de febrer, quina ha de ser l’estratègia i els principals elements de diàleg amb la resta de forces polítiques en la negociació per formar un nou govern. ERC va anunciar que començaria de manera imminent les negociacions, i que ho faria amb els anticapitalistes. Dolors Sabater i Carles Riera han explicat que, per ara, no hi ha cap trobada agendada.

Sabater i Riera han insistit que persegueixen “un canvi que faci un gir de 180 graus en les polítiques del país” i que la posició sobre la governabilitat “vindrà condicionada pels avenços” que puguin determinar en aquest sentit. D’altra banda, la CUP-Guanyem iniciarà una ronda de contactes amb els moviments socials.

Riera ha dit que aquest consell polític ja estava convocat i que no s’hi ha de prendre cap decisió determinant, però que servirà per fer balanç electoral i per iniciar el “debat intern amb la militància” sobre com ha de ser “el diàleg” amb la resta de les forces polítiques. El número 2 de la candidatura ha explicat que així faran que aquest debat sigui “el més participatiu possible” i que qualsevol decisió passi per la militància. En tot cas, ha ditque en el consell polític del 27 de febrer no es prendran decisions concretes, sinó que es farà un “seguiment” de com van les converses.

Preguntats per si això pot allargar les negociacions, Sabater ha dit que “les coses es faran sense perdre temps, però pensant-les bé”. La CUP, que encararà les negociacions amb un equip “ampli i variable”, s’ha compromès a emprendre un procés de diàleg amb la resta de forces polítiques “amb transparència pública”. Els anticapitalistes insisteixen que els pactes postelectorals depenen “més del com, que del qui”: “Ens preocupa la valentia política per defensar els grans consensos, de l’amnistia, acabar amb la repressió, l’autodeterminació vinculant, un pla de xoc social i econòmic, un pla de transformació econòmica en clau ecològica i frenar els feixismes”, ha desgranat.

Un referèndum el 2025, “o abans”

En aquesta mateixa línia, Sabater ha afirmat que les urnes han donat a la seva candidatura “la capacitat de condicionar aquesta legislatura”. Dels resultats electorals, la cap de llista de la CUP-G ha dit que les eleccions han reafirmat que la societat catalana “continua defensant el dret d’autodeterminació”: “Qui no vulgui llegir aquest missatge, s’enganya”, ha avisat. I també ha considerat que l’independentisme “reclama més polítiques d’esquerres”.

Per tot plegat aposten per un nou referèndum vinculant abans del 2025. “Si pot ser abans, abans”, ha afegit Sabater. I ha advertit que reclamaran “un compromís per fer-lo”. Així, ha dit que no valdrà dir “com que no ens el deixen fer, hi renunciem”: “Sigui pactat o no, anem a fer-lo i que sigui vinculant”, ha reblat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any