La crisi del PSOE remou els socialistes de Catalunya, el País Valencià i les Illes

  • Ximo Puig s'ha mantingut a favor del no a Rajoy malgrat haver estat un dels dirigents territorials dimissionaris que van fer caure Sánchez

VilaWeb
Meritxell Verdaguer
04.10.2016 - 02:00

El PSOE ha caigut en una crisi sense precedents aquest cap de setmana. El secretari general, Pedro Sánchez, ha estat desplaçat per una gestora que ha de menar el partit  fins que no es convoqui un congrés. Entre els socialistes dels Països Catalans, hi ha posicions respecte de la crisi estatal. A Catalunya i a les Illes s’han mantingut fidels a Sánchez i contraris a l’abstenció en una possible investidura de Rajoy, que consideren que s’hauria de consultar a la militància. En canvi, al País Valencià, Ximo Puig va ser un dels disset dirigents territorials del comitè federal que van dimitir per fer caure Pedro Sánchez. Tot i que no es mostra favorable a un govern del PP, opina que el govern alternatiu és impossible.

PSC: crisi al PSOE en plena campanya de les primàries
Al PSC, la crisi del PSOE ha arribat només dues setmanes abans de les primàries que es disputen l’actual secretari general, Miquel Iceta, i la batllessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. Durant el batibull i la tensió que s’han viscut aquest cap de setmana al carrer de Ferraz de Madrid, el PSC no va deixar entreveure cap discrepància: no a Rajoy i confiança absoluta en Pedro Sánchez. Però les diferències no han tardat a arribar i Parlon ha estat la primera de destacar-se en la crisi socialista.

Mentre Parlon busca el xoc, Iceta provava de rebaixar la tensió. Parlon s’ha compromès a trencar la disciplina de vot del PSOE en cas que sigui primera secretaria del PSC i els socialistes espanyols decideixin d’abstenir-se en una investidura de Mariano Rajoy. Si això acabés passant, seria la primera vegada que el PSC trenca la disciplina de vot des del 2013 al congrés espanyol, quan hi va votar una moció en favor del dret de decidir. Iceta, en canvi, no és partidari d’un vot diferenciat i apunta que cal treballar perquè el PSOE voti no a Rajoy.

Ahir es va reunir l’executiva del PSC. Després de la reunió, el paer de Lleida, Àngel Ros, va dir que mantenien el no a Rajoy i que demanarien a la gestora que encapçala ara el partit que es consultés a les bases qualsevol canvi de posició a la investidura. Consideren que la gestora no té competència per a facilitar la investidura de Rajoy i que, per això, els socialistes catalans exigiran una consulta als militants.

Però Parlon no és pas l’única que vol trencar la disciplina de vot. La primera tinenta batllessa de l’Ajuntament de Girona i portaveu municipal del PSC, Sílvia Paneque, demana que el PSC tingui un grup parlamentari propi al congrés espanyol. ‘El PSC ha de tenir decisió i veu pròpies en aquelles votacions en què es confrontin els interessos de Catalunya. Hem de poder emetre el nostre vot en les qüestions en què discrepem dels companys del PSOE’, va dir ahir. La primera secretària de l’agrupació del PSC de Girona va dimitir dissabte del comitè federal del PSOE després de constatar que s’hi arraconava el debat polític.

Els socialistes catalans es troben en una fase pre-congressual i per aquest motiu de moment cap dirigent del PSC no forma part de la comissió gestora del PSOE. Això sí, els socialistes han nomenat una comissió formada per Núria Marín, batllessa de l’Hospitalet de Llobregat; Antonio Balmón, secretari de coordinació institucional; Assumpta Escarp, secretària d’Organització; i Àngel Ros. La intenció és que aquesta delegació traslladi la veu del PSC a la gestora.

Els equilibris de Ximo Puig entre la crisi del PSOE i l’acord del Botànic
El paper de Ximo Puig en aquesta crisi ha estat llargament comentat. Puig s’ha oposat a Pedro Sánchez i al mateix temps a un govern amb el PP. Per al president de la Generalitat Valenciana al PSOE li ha faltat debat intern i per això, finalment, s’ha arrenglerat amb els crítics que han fet caure Pedro Sánchez. ‘Hi havia un problema de comunicació en el si del partit’, va dir ahir en una entrevista.

Puig descarta cap possibilitat de fer un govern alternatiu: ‘Cal explicar a la societat i als militants quina és la situació. Explicar l’escenari de veritat i no les fal·làcies, i la veritat és que no hi ha més de dues alternatives, ajudar a facilitar el govern del PP o bé optar a unes terceres eleccions.’ De totes maneres, segons que ha explicat en diverses ocasions, Puig es va allunyar de Sánchez quan va intentar reproduir l’acord del Botànic –és a dir, un pacte entre PSPV, Compromís i Podem– al senat espanyol i Sánchez ho va refusar.

La posició de Puig en el debat estatal del PSOE ha començat a tenir conseqüències al govern valencià. Antonio Montiel, secretari general de Podem al País Valencià i síndic a les corts, ha dit que si finalment Mariano Rajoy esdevé nou president gràcies a l’abstenció del PSOE, convocarà d’urgència la direcció del partit al País Valencià per a decidir si manté o no el suport al Consell. Puig també ha hagut de suportar protestes davant la seu del partit a València. Divendres a la tarda, abans de la reunió del comitè federal del PSOE, centenars de persones s’hi van concentrar amb eslògans com ara ‘Puig, traïdor’.

A diferència del PSC, el PSPV sí que té representació en la gestora que encapçala ara el partit. José Muñoz Lladró, portaveu adjunt a les corts, va dir ahir en una entrevista que no descartava de consultar la militància si la decisió final del PSOE és abstenir-se perquè governi Rajoy.

Armengol, contra Rajoy i a favor de consultar els militants
La presidenta del govern a les Illes i secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, també s’ha mantingut fidel a Pedro Sánchez. Després d’aquest intens cap de setmana, ha exigit de mantenir el no a la investidura de Mariona Rajoy tot i la dimissió de Sánchez. ‘Crec que de cap manera no es pot prendre una decisió que va absolutament contra la natura de l’ideari socialista’, va dit ahir.

Armengol també s’ha queixat que el triomf dels crítics al comitè federal de dissabte no ha permès de convocar un congrés extraordinari ni unes primàries. Igualment com el PSC, seria partidària de consultar les bases què ha de votar el PSOE en una suposada investidura.

El PSIB, com el PSPV, també té representació a la gestora. N’és representant Francesc Antich, ex-president de les Illes i actual senador. Antich es va pronunciar ahir a favor que si finalment la gestora decideix d’investir Rajoy, l’última paraula l’haurien de tenir els militants.

Quan va esclatar la crisi al PSOE, Podem va retirar-li el suport al govern de Castella – la Manxa i Extremadura. A les Illes l’hi van mantenir, malgrat que, en aquell mateix moment, la portaveu de Podem, Laura Camargo, va posar-lo en qüestió si els socialistes no feien un cop de timó per complir allò que havia estat pactat en l’àmbit social.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor