La Comissió Europea espera ‘més diàleg’ entre Catalunya i Espanya però descarta la mediació

  • El vice-president primer de la Comissió alerta que la 'vulneració de l'imperi de la llei' és la 'pitjor amenaça' a la qual s'enfronta la Unió Europea

VilaWeb

ACN

02.06.2018 - 15:05
Actualització: 02.06.2018 - 18:40

El vice-president primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha afirmat que espera que hi hagi ‘més diàleg’ entre Catalunya i l’estat espanyol, però ha insistit que la Comissió no n’ha de prendre part. ‘Els polítics espanyols són prou capaços de manejar la qüestió’, ha assegurat Timmermans, que també ha confiat que sabran trobar una ‘solució que pugui ser acceptada per tothom’. Sobre el nou govern de Pedro Sánchez, ha confiat que respectarà els compromisos amb la Unió Europea. Timmermans ha tancat les jornades de la XXXIV Reunió del Cercle d’Economia a Sitges amb una ponència en què ha avisat del perill de trencar ‘l’imperi de la llei’, del populisme, del nacionalisme excloent i la xenofòbia. Segons ell, ‘la vulneració de l’imperi de la llei’ és la ‘pitjor amenaça existencial’ a la qual s’enfronta la Unió Europea, per davant del Brexit.

‘Si no t’agrada què diu un jutge, pots dir que no t’agrada. Si no t’agraden les lleis, pots fer tot el que és humanament possible per canviar-les. Però no les trenques’, ha destacat Timmermans. El vice-president primer de la Comissió ha remarcat que el respecte a la legalitat és essencial perquè una democràcia funcioni.

A més, ha afirmat que aquest sistema de govern no és únicament ‘la presa de decisions d’una majoria’ sinó que ha de considerar les minories. ‘La minoria d’avui pot ser la majoria de demà, ho hem vist aquesta setmana a Espanya’, ha subratllat. D’altra banda, ha dit que ‘per construir una Unió Europea unida i forta necessitem que Espanya i Itàlia s’asseguin a la taula’.

Segons Timmermans, cal que l’estat espanyol s’impliqui en la construcció d’una Unió Europea forta i ha esperat que les ‘qüestions internes prou complicades’ a les quals s’enfronta no en siguin cap impediment. El dirigent europeu també ha lloat que la crisi econòmica no hi ha derivat en l’aparició de xenofòbia, com en alguns altres països de la UE.

Per últim, ha destacat que la Unió Europea ha d’estar unida contra el repte que significa el canvi en la política d’aranzels anunciat pel president nord-americà, Donald Trump. Tenir una posició forta i comuna és una ‘qüestió existencial’ per a la UE, ha afirmat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem