Kim Jong-un i Donald Trump es reuneixen a Singapur en una cita llargament esperada

  • És el cara a cara al més alt nivell entre els dos països des de la guerra de Corea (1950-1953)

VilaWeb
Redacció
11.06.2018 - 22:00
Actualització: 12.06.2018 - 07:08

El president nord-americà, Donald Trump, i el dirigent nord-coreà, Kim Jong-un, s’han reunit avui a Singapur. Sense dubte, una reunió històrica, però el resultat, sobretot pel caràcter dels dos participants, és incert. D’entrada, hauria de servir de punt de partida cap a un procés de desnuclearització de la península i un futur tractat de pau entre totes dues potències.

Ací el moment de la trobada:

És el cara a cara al més alt nivell entre tots dos països d’ençà de la guerra de Corea (1950-1953). Arriba després de la retòrica bel·licista demostrada per tots dos. L’any passat van bescanviar amenaces i retrets despectius durant els assaigs de míssils nord-coreans continuats i una nova prova nuclear. De fet, la relació havia arribat a un punt que semblava de no-retorn.

Trump i Kim Jong-un han fet una primera trobada que ja s’ha acabat i que ha donat pas a una reunió de més profunditat entre ambdues delegacions. Sobre aquesta reunió, el president nord-americà ha escrit: ‘Està anant bé i de manera ràpida.’

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1006286790536323074

L’any 2018 arrencava amb la mà oberta del dirigent nord-coreà al seu veí del sud, amb la participació de Corea del Nord en els Jocs Olímpics d’Hivern a Pyeongchang, i continuava amb un acostament entre tots dos estats, tècnicament encara en guerra, que aplanava el camí a una reunió entre Kim Jong-un i el president sud-coreà, Moon Jae-in.

El president nord-americà ha defensat que el canvi demostrat per Kim Jong-un obeeix a la pressió de les sancions sobre Corea del Nord. El mandatari nord-coreà, aparentment molt delerós d’agradar a Washington, ha fet passos que havia refusat abans, com ara la suspensió dels assaigs nuclears mentre durin les converses i l’alliberament dels tres nord-americans empresonats al seu territori.

No obstant això, de poc que no se’n va anar en orris el 24 de maig, quan Trump va anunciar que la cimera de Singapur es cancel·lava pel to ‘d’oberta hostilitat’ del dirigent nord-coreà, arran d’unes declaracions del vice-president dels EUA, Mike Pence, dient que Corea del Nord podia acabar com Líbia.

Però Pyongyang, conscient que potser no hi hauria cap més oportunitat de diàleg tan bona com aquesta, va optar per una resposta de to conciliador i al cap de tres dies Trump tornava a posar la cimera a l’agenda. D’aleshores ençà, es van intensificar els esforços perquè es fes: un destacat dirigent nord-coreà va visitar la Casa Blanca amb una carta de Kim Jong-un i es féu una segona cimera entre els dirigents de les dues Corees.

Tots els experts assenyalen que no cal esperar que Corea del Nord accepti una desnuclearització total i verificable de la península sense cap contrapartida, tenint en compte que l’amenaça nuclear és la millor carta que té Kim Jong-un per a negociar en peu d’igualtat amb Trump. A més, el procés de verificació podria trigar anys, per la qual cosa seria desitjable de començar per mesures més assequibles, com ara la tornada dels inspectors internacionals, que el 2009 ja van tenir ‘un cert accés’ a les instal·lacions nuclears nord-coreanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any