JxCat i ERC rebutgen la petició de la CUP d’aturar el diàleg mentre negocien amb Sánchez

  • Tampoc no aproven avançar unilateralment en l'exercici de l'autodeterminació i en les polítiques públiques

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
07.02.2019 - 17:59
Actualització: 07.02.2019 - 18:49

JxCat i ERC han refusat aturar el diàleg polític amb l’estat espanyol mentre continuen negociant amb Pedro Sánchez la constitució d’una taula de partits amb un relator independent que permeti la retirada de les esmenes que poden tombar el pressupost del PSOE al congrés. Els dos socis de govern han impedit al parlament que prosperessin diversos punts d’una moció de la CUP que emplaçava el govern a trencar les converses si no hi ha una condició prèvia: el reconeixement del dret a l’autodeterminació, la fi de la repressió, l’alliberament dels presos, el retorn dels exiliats i el ple exercici dels drets socials, civils i polítics. JxCat s’han abstingut en la votació i, d’aquesta manera, també han afavorit que la resta de grups tombessin un altre punt que instava el govern català a ‘avançar unilateralment en l’exercici de l’autodeterminació’ desenvolupant sobiranies en tots els àmbits de les polítiques públiques i garantint drets socials per a tothom. En aquest sentit, la proposta de la CUP emplaçava el govern a desobeir el topall de dèficit i el FLA, a expropiar els pisos buits en mans de grans tenidors per a fer-ne habitatge social, i a aturar el desnonaments a famílies en risc social. També exigia al govern la creació d’una banca pública i l’assoliment de la plena sobirania de les infraestructures i els recursos energètics, així com la reducció d’un 30% de les taxes universitàries.

La CUP ha marcat perfil mentre el govern català i l’espanyol mantenen contactes per a intentar arribar a un acord que permeti a Sánchez tramitar els comptes i, alhora, s’obrin negociacions serioses sobre el conflicte polític. Els dos socis de govern, però, mantenen l’amenaça de tombar els comptes amb esmenes a la totalitat. Durant el debat parlamentari, JxCat i ERC han estat crítics amb l’actitud del PSOE en les negociacions, però volen perseverar en l’intent d’acostar posicions. ‘Vivim en un estat en què el diàleg és alta traïció però per nosaltres no quedarà’, ha al·legat Josep Costa, de JxCat, en referència a les dures crítiques del PP i de Cs i a la manifestació que han convocat aquest cap de setmana. Costa ha admès que les ofertes de Sánchez ‘no s’aguanten per enlloc’ però considera que la part catalana ha de ser l’última que s’aixequi de la taula. La diputada d’ERC Irene Fornós ha reconegut igualment que les converses amb el govern de Sánchez són més una ‘aparença de diàleg’ que no una negociació ‘de debò’, però ERC no vol tancar portes. ‘No som pas il·lusos’, ha insistit. Per a la CUP, el diàleg s’ha convertit en un ‘bloqueig’ i un ‘mur’. El diputat Carles Riera ha argumentat que la desobediència és necessària perquè després arribi una negociació efectiva. Després de la videoconferència d’ahir, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, s’han intercanviat missatges, segons fonts del govern.

El PSC no ha amagat que les converses es desenvolupen en un context d’enormes dificultats. El diputat socialista Ferran Pedret es referia a la reacció del PSOE i de Cs però, alhora, per les motxilles pròpies que els independentistes i el PSOE porten des de l’inici del conflicte i fins avui. Ha raonat, tanmateix, que el diàleg és una ‘obligació’ per als que volen preservar la cohesió social i civil. Els comuns han sentenciat que dialogar no és una cessió sinó un mandat majoritari del parlament i del congrés dels diputats. ‘Caldrà valentia i lideratge’, ha dit el diputat Lucas Ferro al PSC. Ferro també ha carregat contra ‘el trio calavera’ que el diari ABC ha retratat en portada, amb fotografies dels líders de Vox, Santiago Abascal, del PP, Pablo Casado, i de Cs, Albert Rivera, amb el titular ‘Movilizados contra la traición de Sánchez’. Cs i el PP s’han posicionat totalment en contra de la moció de la CUP. El diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha tornat a acusar el govern i la formació anticapitalista de legitimar i banalitzar agressions com la que han denunciat que va patir un regidor de Torroella de Montgrí.

Cartografia de la repressió

La moció de la CUP contenia altres punts que sí que han tirat endavant. El parlament ha aprovat que el govern elabori una cartografia de la repressió patida a Catalunya des que s’inicià el procés del referèndum de l’1-O. Ho haurà de fer en 90 dies i haurà de ser accessible per a tothom. A més de la CUP, hi han donat suport JxCat, ERC i els comuns. Els grups sobiranistes també han fet front comú perquè la Generalitat es personi com a acusació particular en les causes en què es vulnerin drets civils i polítics dels catalans. Consideren que el govern no ha de provocar ‘desmobilització social’ i, en canvi, ha de ser un ‘actor facilitador’ de les mobilitzacions que denuncien la repressió i el feixisme i que lluiten pels drets socials, civils i polítics. Finalment, s’ha aprovat per unanimitat que la Generalitat ‘expulsi de l’espai públic’ les expressions de feixisme, nazisme, masclisme, racisme i xenofòbia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any