La Junta Electoral fa cas a Vox i diu que TV3 va infringir la neutralitat per haver-los criticat

  • El partit va demandar un reportatge en què s'informava de l'estratègia basada en les mentides i l'odi

VilaWeb
Redacció / ACN
28.07.2023 - 15:27
Actualització: 28.07.2023 - 17:48

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha acceptat una denúncia de Vox i ha declarat que TV3 va infringir el principi de neutralitat en un reportatge sobre l’estratègia del partit d’extrema dreta a Catalunya. La informació va ser emesa en el Telenotícies Vespre del 20 de juliol, penúltim dia de campanya de les eleccions espanyoles del 23-J. La mateixa formació ha fet pública la resolució a les xarxes socials. Malgrat tot, l’àrbitre electoral descarta obrir un expedient sancionador, que “ha de quedar reservat per als casos més greus de conductes reiterades en el temps o hi hagi un requeriment previ”. Aquest acord es pot recórrer davant la Junta Electoral espanyola.

Vox va denunciar les paraules del presentador del programa, Toni Cruanyes, presentat un reportatge sobre l’estratègia de Vox en barris humils de Catalunya. En la introducció, el periodista explicava que el partit tancava campanya a Reus acompanyat de Juan García-Gallardo, vice-president de Castella i Lleó “que va negar la violència masclista”. De la mateixa manera, Cruanyes assenyalava com “Vox no ha volgut jutjar el fet que a les seves files hi hagi membres amb passat d’ultradreta i neofranquistes”. Finalment, s’indicava com “la premissa de Vox es basa en la mentida i el sentiment d’odi contra grups socials afeblits” i assenyalava les “actituds agressives i fanfarrones” mostrades durant la campanya, com l’acarament d’Ignacio Garriga amb manifestants antifeixistes a Badalona.

Basant-se en jurisprudència del Tribunal Suprem espanyol, la JEP ha arribat a la conclusió que TV3 va infringir la neutralitat informativa perquè “el judici negatiu sobre Vox que trasllada les valoracions dels periodistes es tradueix en desavantatge per a la formació afectada i, correlativament, en benefici per a la resta de formacions”. Segons l’àrbitre electoral, això hauria de comportar un requeriment als responsables de la CCMA “perquè s’abstinguessin en el futur de realitzar informacions similars”, però constata que, una vegada passada la campanya, aquest requeriment “ha perdut qualsevol utilitat”. De la mateixa manera descarta l’obertura d’un expedient sancionador, que reserven per als casos més greus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any